Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stortinget og IA
Del artikkelen med venner og kolleger

Erfaringskonferansen mellom Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Trygdeetatens arbeidslivssentre i forrige uke, viste at flertallet av ansatte i statlig virksomhet er ansatt i en IA-virksomhet.  I løpet av de neste månedene vil enda flere undertegne en IA-avtale.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) var blant de første til å undertegne en avtale om et mer inkluderende arbeidsliv.  I januar 2002 startet de arbeide med økt fokus på en sunnere arbeidsplass.
-           Det er ikke noe nytt for AAD å fokusere på arbeidsmiljø og sykefraværsarbeid, men med avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA) er dette arbeidet nå blitt revitalisert og satt mer i system, sier Sidsel Dobak og Solgunn Tverfjell, ansvarlig for det interne ia-arbeidet i AAD.

Kun Nærings- og Handelsdepartementet og Olje- og Energidepartementet står igjen av departementene uten en IA-avtale.  Dette regner man imidlertid med vil være på plass før påske.  Andre statlige virksomheter som vurderer å undertegne i løpet av kort tid er NTNU, Statsbygg og Jerbaneverket.
Prosjektleder for Inkluderende Arbeidsliv i Staten, seniorrådgiver i AAD Finn Bjørnar Lund, er så langt fornøyd med framdriften:
-           Av de totalt 128.700 personene ansatt i statsforvaltningen, er om lag 60 prosent nå ansatt i bedrifter med IA-avtale. Målet er 66 prosent oppslutning til sommeren. Innen utgangen av 2005, som er IA-avtalens sluttpunkt inntil videre, bør 100 prosent av statsvirksomhetene være med. Dette er ikke et politisk definert mål, men vi bør likevel ha det som en ambisjon, sier Lund i et intervju med Dagsavisen.

Kritikk fra YS
YS-leder Randi Bjørgen etterlyser en enda sterkere satsning fra det statlige rundt Inkluderende Arbeidsliv.  Hun har flere ganger opplevd bortforklaringer, blant annet i Stortinget, for å utsette en IA-avtale.
-           Det har stor signaleffekt at Stortinget ikke er med på arbeidet for å legge til rette for eldre og funksjonshemmede arbeidstakere. Man kan stille spørsmål om dette har fått en overslagseffekt til departementene, sier Bjørgen.

Også Finn Bjørnar Lund har den samme erfaringen og peker på toppledelsen som en brems i arbeidet med å få full dekning for Inkluderende Arbeidsliv.

NHO – IA virker
I en undersøkelse gjort av NHO, viser det seg at Inkluderende Arbeidsliv virker på sykefraværet.  Mens sykefraværet blant IA-bedrifter gikk ned med 1 prosent, gikk det opp 4 prosent i bedrifter som ikke hadde undertegnet en avtale.  Selv om disse tallene kommer tidlig i en prosess som det må brukes tid på, viser det at IA virker. 
-           Vi er fornøyd, men forventer klarere resultater etter hvert som avtalene får mer tid til å virke.  Men vi er naturligvis bekymret for at sykefraværet fortsatt stiger totalt sett, sier NHOs sjeflege Geir Riise på NHO sine hjemmesider.

I dag arbeider over 643.000 ansatte i virksomhet som har inngått IA- avtale, og pr. 19.03 var vel 34 prosent av arbeidstakerne i Norge ansatt i en IA-virksomhet.


[Les artikkel i Dagsavisen]
[Besøk NHO sine hjemmesider]

x;>onl

Legg til kommentar

21. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?