Hva kan vi lære av sykefraværsarbeid?
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har i en rapport gått gjennom Idébankens gode eksempler på sykefraværsarbeid. Målet er å forstå hva man kan lære av god praksis på sykefraværsområdet.
Forsker Christin Thea Wathne understreker i sitt notat at det ikke finnes noen snarveier til et godt sykefraværsarbeid.
- Det finnes ingen universell løsning på sykefraværsproblematikken i betydningen av at den ”virker” i alle virksomheter. Gullegget for sykefraværsarbeid kommer i de små tings forkledning. Erfaring med sykefraværsarbeid fører gjerne til at fokuset flyttes fra sykefraværstallenes ulne tale og menneskelige markører for hva som er ”godt sykefraværs arbeid”, heter det i rapporten.
Enkeltindivider og kollektivet
Virksomhetens sykefraværsarbeid retter seg både mot enkeltindivider og det kollektive arbeidsmiljøet, og er både forebyggende og reparerende. Derfor varierer tiltakene fra de enkleste tiltak til utviklings prosesser som strekker seg over tid og involverer store deler av ledelse og ansatte.
Sykefraværsoppfølging er et vanskelig område for mange ettersom man kan trå over de personlige grensene til den syke ved spørsmål om funksjonsnivå. Dette kan også virke motsatt vei for lederen ved at den ansatte ikke klarer å opprettholde tilstrekkelig distanse i relasjonen.
Sentralt for et godt sykefraværsarbeid er oppfølging underveis og tilrettelegging for tilbakekomst til arbeidet viser rapporten.
Anbefaler standard maler
I arbeidet med Idebankens eksempler slår AFI fast at materialet vil ha godt av å bli presentert ved hjelp av en standard mal. Eksempler som omfatter enkelttiltak er enkle å lære av, men for å få en kollektiv læringsnytte bør fremstillingen være enklere.
(29.4 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|