Kritiske til solidaransvar
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
NHO er bekymret for effekten av solidaransvaret for små og mellomstore bedrifters. De mener det finnes langt bedre alternativer for å hindre sosial dumping. Fagbevegelsen er derimot svært fornøyd.
Fredag la Regjeringen frem et lovforslag om solidaransvar som skal sikre arbeidstakere hos underleverandører lønn.
–Vi følger dermed opp et viktig punkt i handlingsplan 2 mot sosial dumping. Solidaransvaret styrker seriøse bedrifters konkurransemuligheter i forhold til useriøse, og skal gjelde for oppdragsgivere i områder der tariffavtaler er allmenngjort, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.
NHO ønsker alternativ løsning
NHO er kritiske til forslaget og mener det spesielt vil skade de små og mellomstore bedriftene. Med økte økonomiske og administrative utgifter frykter de at tiltaket kan være konkurransevridende.
- At det er viktig å arbeide for et seriøst og velfungerende arbeidsliv er ikke vanskelig å være enig om. Både norske og utenlandske arbeidstakerne skal ha verdige lønns- og arbeidsforhold når de arbeider i Norge, påpeker direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Sigrun Vågeng.
Arbeidet mot sosial dumping er viktig for NHO og det er allerede iverksatt flere tiltak som NHO har støttet. Solidaransvaret bør imidlertid ikke gjennomføres og heller erstattes av en utvidet lønnsgaranti.
- Det er viktig at det ikke nå iverksettes tiltak som har en stikk motsatt effekt av regjeringens politikk for øvrig. Regjeringen ønsker å fremskynde økonomisk vekst og konkurransedyktige bedrifter. Dette tilsier varsomhet med nye tiltak som bremser aktiviteten, sier Vågeng.
Fagbevegelsen jubler
For arbeidstakerforeningene har kravet om solidaransvar stått høyt i lang tid.
- Gjennom flere handlingsplaner mot sosial dumping har Regjeringen kommet med en rekke tiltak for å bekjempe sosial dumping. Regjeringen har tatt fagbevegelsens krav på alvor i denne saken, og det er vi glade for., sier leder i Fellesforbundet Arve Bakke.
Forslaget
Det er arbeidsgiver som har ansvar for å utbetale lønn etter allmenngjøringsforskrifter. Forslaget innebærer at også leverandører som velger å sette ut oppdrag, skal være ansvarlig for lønnspliktene til underleverandører nedover i en kontraktkjede. Solidaransvaret skal inntre så snart arbeidstakers lønn ikke blir utbetalt som den skal. Arbeidstaker kan da rette krav mot en valgfri leverandør oppover i kjeden. Arbeidstakerne får en frist på tre måneder til å fremme lønnskravet sitt.
–Særlig de utenlandske arbeidstakerne vil få større sikkerhet for at de får utbetalt den lønnen de har krav på, når lønnskravet også kan rettes mot en oppdragsgiver i Norge. Solidaransvar vil dessuten virke som en sterk motivasjon for oppdragsgivere til å velge oppdragstakere som driver seriøst og etterlever norsk lov, sier Andersen.
(11.5 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|