Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Regjeringens fagpolitiske regnskap
Del artikkelen med venner og kolleger

I sin tale til LO-kogressen gjorde statsminister Jens Stoltenberg opp regjeringens fagpolitiske regnskap for en styrking av arbeidstakernes rettigheter og gikk til angrep på høyresidens politikk. 

For 4 år siden la LO-kongressen frem 58 krav til endringer i den arbeidspolitiske retningen som skulle styrke arbeidstakernes rettigheter. Som opposisjonsleder den gang valgte Stoltenberg å svare ja på disse kravene som ble fulgt i Soria Moria-erklæringen der kampen mot arbeidsledigheten og for et inkluderende arbeidsliv ble fremhevet.
 
- Vi har ikke bare sagt at vi skal gjøre det, vi har innfridd de løftene vi ga LO i 2005, konkluderte en stolt statsminister i sin innledning.
 
Soria Moria-erklæringen
 
Regjeringen ønsker å arbeide videre for arbeidstakernes rettigheter. I et arbeidsliv som preges av finanskrisen er arbeidslivsspørsmål knyttet til blant annet arbeidsmiljø, pensjon, arbeidsmarkedstiltak, næringspolitikk og innsats mot diskriminering og sosial dumping viktig.
 
- Det er på disse områdene vi ser de største forskjellene i norsk politikk. For på alle disse områdene er det slik at høyrepartiene står for det motsatte. De ville svekke arbeidstakernes rettigheter. Vi styrket dem. De ville svekke arbeidsmiljøloven. Vi styrket den. De ville øke adgangen til midlertidige ansettelser, svekke stillingsvernet og kutte i dagpengene. Og de har gått mot mange av de viktigste tiltakene vi har innført for å hindre sosial dumping, poengterte Stoltenberg.
 
Han understreket dermed at et valg mellom høyre og venstresiden i norsk politikk gir utslag i realiteter for arbeidstakernes rettigheter.
 
Finanskrisen
 
Selv om aksjekursene den siste tiden har steget mye advarte Stoltenberg mot å tro at finanskrisen er over og at arbeidsmarkedet er friskmeldt.
 
- Krisen i arbeidsmarkedet har en tendens til å bli varig og lenge. Vi kan godt se for oss at man kan si at krisen begynner å gå over. Jeg tror det er feil. De som sier det de er opptatt av aksjekurser. For oss er ikke krisen over før de som er blitt arbeidsløse har fått jobb. Målet på om krisen er over er ikke om kursene snur, fastslo statsministeren.
 
En av utfordringene etter en krise er å få ledigheten ned. I følge Stoltenberg er det derfor ekstra viktig at ledigheten holdes lav også gjennom krisen. I tillegg til de økonomiske tiltakene med lavere rente og økt pengebruk understreket statsministeren viktigheten av arbeidsmarkedstiltak for de som blir arbeidsledige. Dette vil sikre at arbeidsledige kommer raskere tilbake når arbeidsmarkedet blir bedre og ikke forblir ledige.
 
De 58 kravene er fordelt på 9 satsningsområder:
  • Trygg pensjon
  • Forsvare sykelønnsordningen
  • En styrket arbeidsmiljølov
  • Kamp mot privatisering
  • Arbeid mot sosial dumping
  • Arbeid til alle
  • En aktiv industri- og næringspolitikk
  • Likestilling
  • Et organisert arbeidsliv

Legg til kommentar

19. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?