Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Langtidsledige kan dobles
Del artikkelen med venner og kolleger

Statistisk Sentralbyår frykter antall langtidsledige kan bli doblet, og det er arbeidssøkende med lav utdannelse som først ofres. 

- Ledigheten rammer først og fremst de med lav formell utdannelse, sier Roger Bjørnstad, forskningsleder i statistisk sentralbyrå, til Frifagbevegelse.no.
 
Nye prognoser fra NHO viser at antall langtidsledige kommer til å stige til 40 000. Statistisk Sentralbyrå (SSB) mener også at det er sannsynlig at de skrekkelige tallene kan bli faktum allerede neste år. Ikke unaturlig er det altså de svakeste i arbeidslivet som er mest utsatt.
 
Samtidig gjør finanskrisen at også ledere benytter muligheten til å si opp mindre dyktige ansatte. 4 av 10 ledere utnytter dette, viser nye undersøkelser.
 
Vanskeligere for folk med yrkeshemning
 
- Et svakere arbeidsmarked vil trolig også gjøre det vanskeligere for de som har en yrkeshemming som gjør at de trenger tilrettelegging i arbeidslivet, da kan arbeidsgivere i større grad velge arbeidskraft som er fullt funksjonelle fremfor de som ikke er det. De som er i midlertidige stillinger og vikariater vil også være mer utsatt for ledighet. I tillegg vil unge med kort fartstid i arbeidslivet slite. Under lavkonkjunkturen på 90-tallet økte ledigheten blant unge kraftig og blant de mellom 16-24 år kom den opp i 14 %, sier forskningsledere Bjørnstad.
 
Ledigheten kan sette seg
 
- Vi må unngå at ledigheten biter seg fast på et høyt nivå ved at folk blir skjøvet ut av arbeidslivet. Flere langtidsledige vil kunne føre til at vi får flere over på ulike trygdeordninger og flere langtidsledige går ofte sammen med uheldige sosiale utfall, som at kriminaliteten øker, oppløsning av familieforhold og svekket helsetilstand, sier Bjørnstad og legger til at flere langtidsledige på kort sikt kan føre til større inntektsforskjeller i samfunnet.
 
Fokus på en generell økonomisk politikk for å begrense ledigheten er viktig, men generelle tiltak vil ikke kunne hjelpe alle, og vil trolig også bli for dyrt. Derfor bør det også kombineres med mer målrettet tiltak mot utsatte grupper, mener han.
 
- Arbeidsmarkedstiltak kan være et viktig virkemiddel, avslutter Bjørnstad.
 
Lederne ”utnytter” finanskrisen
 
Bedriftenes ledere utnytter finanskrisen ved å si opp sine ”dårligere ansatte”. 40 % av lederne gjør dette. 70 % av ledere som har måttet kutte ansatte den siste tiden, mener at det ikke hemmer bedriften særlig, i og med at de mest verdifulle ansatte fortsatt jobber der.
 
3 av 10 ledere sier også at de har benyttet anledningen til å kvitte seg med flere ansatte enn de strengt tatt har måttet.
 
- Alle vet at det er vanskelig å bli kvitt en medarbeider uten saklig grunn. Å hevde at vedkommende svekker det faglige eller sosiale miljøet i bedriften er ikke alltid like lett å bevise. Ergo er jeg ikke overrasket over at mange ledere sier de benytter finanskrisen til å effektivisere bedriften på denne måten, sier Per Bergerud, administrerende direktør i Proffice, til VG Nett.
 
Tallene kommer fram av en undersøkelse blant 1373 bedriftsledere i Norge, utført av Visendi for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.
 
f=http://bookmarksme.com >online book
x;> (26.5 2009)

Legg til kommentar

22. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?