Unge i abeidslivet
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Mange sommervikarer er unge arbeidstakere som møter arbeidslivet for første gang. For arbeidsgivere stilles det da strengere krav til hva slags arbeid og hvor mye arbeid ungdom kan utføre.
Unge i arbeid følges alle sommere opp av
LOs sommerpatrulje som gir råd og hjelp på telefon i tillegg til at de følger opp arbeidsplasser for å undersøke arbeidsforholdene der. LO har i tillegg en håndbok for unge i arbeidslivet som gir svar på mange av deres spørsmål.
Også Regelhjelp.no og Arbeidstilsynet har faktasider om unge arbeidstakere og deres rettigheter. På noen områder stilles det andre krav til unge arbeidstakere enn voksne for økt sikkerhet for unge.
Aldersgrenser i arbeidslivet
Det finnes tre aldersgrenser for hva slags arbeid man kan ha: 13, 15 og 18 år. Før man fyller 13 år kan man ikke arbeide bortsett fra ved få unntakstilfeller. Etter at man er fylt 13 år kan man ta lett arbeid, for eksempel rydde og pakkeoppgaver. Som arbeidsgiver for barn under 15 år må man ha skriftlig samtykke fra foreldre.
Begrensninger for arbeidstakere under 18 år
Fra man er 15 år kan man også jobbe i serviceyrker som ansatt i restaurant, bibliotek eller butikk. Men det stilles strengere krav for arbeidsgiver til å gjøre en risikovurdering og sette i gang tiltak dersom det er nødvendig ved ansettelse av arbeidstakere under 18 år.
Personer under 18 år kan ikke utføre arbeid hvor de utsettes for farlige kjemikalier og bruk av farlig arbeidsutstyr.
Videre er arbeidstidsbestemmelsene strengere for arbeidstakere under 18 år. For eksempel skal ikke en ung arbeidstaker arbeide mer enn 8 timer pr dag eller mer enn 40 timer i uken. Overtidsarbeid utover dette er ikke lov. I tillegg skal ungdom ha en sammenhengende fritid på 48 timer minst en gang i uken.
Nattarbeid er forbud for ungdom mellom 15 og 18 år ettersom de som hovedregel skal ha en arbeidsfri periode mellom kl. 21.00 og kl. 06.00 eller mellom kl. 23.00 og kl. 07.00.
(23.6 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|