Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Spår høy ledighet i 10 år
Del artikkelen med venner og kolleger

Forskere fra Statistisk sentralbyrå mener Norge vil ha høy ledighet i ti år, og at det vil ta fem år før industrien igjen klarer å løfte seg. Nye arbeidsledighetstall fra Aetat ser ut til å bekrefte spådommene fra forskerne. -           Tallene bekrefter den utviklingen vi har vært bekymret for lenge, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman i en kommentar.

Vanligvis synker ledigheten i mars fordi bygningsarbeidere og andre sesongbetonte næringer settes i sving igjen, men ikke i år. Det forventes 2.300 nye helt ledige bare i løpet av mars måned. Statistisk sentralbyrå spår at arbeidsledigheten vil stige med drøyt 15.000 frem til neste år. Før den vil holde seg stabilt på rundt 115.000 ledige i flere år.

Negative tendenser
I går presenterte tre forskere fra Statistisk sentralbyrå modeller for de kommende år der en mer ekspansiv finanspolitikk var gjennomgangstemaet. Under et seminar i regi av Senter for finansiell økonomi ved Handelshøyskolen BI gav forskerne Per Richard Johansen, Torbjørn Eika og Roger Bjørnstad klare begrunnelser for hvorfor situasjonen har endret seg.
De tre hovedtendensene som ifølge Johansen, Eika og Bjørnstad nå slår inn med full styrke i norsk økonomi er:

1. Vedvarende høy ledighet de kommende 10 år.
2. Industrien bruker 5 år på å komme seg opp av grøfta
3. Lavere etterspørsel fra oljeindustrien gir betydelige negative impulser.

SSB har for første gang puttet de dystre utsiktene for oljeindustrien inn i sine regnemodeller.
Forskerne regner med at investeringene på sokkelen vil synke bratt fra 60 milliarder kroner i år til drøyt 20 milliarder kroner i 2011. Dette vil ha enorme konsekvenser for norsk industri, som vil oppleve en historisk nedtur innenfor oljevirksomheten.

Valgets kval
Skal den høye ledigheten unngås ved å bruke mer oljepenger på statsbudsjettet, kan prisen fort bli høyere rente, sterkere kronekurs og flere problemer for industrien.
De tre forskerne la fram beregninger som viste hva som vil skje dersom man de nærmeste årene øker de offentlige utgiftene for å bekjempe den voksende arbeidsledigheten.
Utslagene er ikke så store, men mer bruk av penger i offentlig sektor er det tiltak som raskest påvirker ledigheten. På lengre sikt skaper likevel dette et dobbelt dilemma. Å svare på økt ledighet med en ekspansiv finanspolitikk, forsterker problemene i konkurranseutsatt industri. Regjerningen ser ut til å måtte velge mellom lav arbeidsledighet eller svekket industri.

Bedring i 2008
Først i 2008 bedrer det seg i arbeidsmarkedet, og om ti år er ledigheten tilbake på dagens nivå på knapt 100.000 ledige mener forskerne.    

 

tylex;>online boo

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?