1 av 10 med stor risiko for diabetes
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Diabetes type-2 er en folkesykdom og regjeringen lanserer derfor nettsiden diabetesrisiko.no der du selv kan teste din egen risiko for å utvikle diabetes. Av de som har tatt testen så langt bør 1 av 10 oppsøke sin fastlege for samtale.
– Ta testen. Det har jeg gjort. Har du økt risiko for å utvikle type 2-diabetes, kan du forsøke å forebygge sykdommen ved å endre levevanene. Det kan du gjøre ved å spise sunnere og bevege deg mer, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Om lag 320 000 mennesker har diabetes, enten de vet det eller ikke. Helsedirektoratet regner med at så mange som 600 000 kan ha diabetes, eller står i fare for å utvikle sykdommen.
Diabetes har potensielt svært alvorlige komplikasjoner for hjerte, øyne, nyrer og føtter
1 av 10 med svært stor risiko
Av de 5 500 personene som så langt har tatt testen har en av ti svært stor risiko for å utvikle diabetes type-2. Testen viser risiko for å utvikle type 2-diabetes, og består av spørsmål som skal avklare om du er i risikosonen eller ikke. Dersom du er det, kan du ta det opp med fastlegen din.
- Dette er ikke uventet, det er ingen hemmelighet at det er mange i Norge som står i fare for å få type 2-diabetes. Det viktigste er at man kan gjøre noe med risikoen ved å endre litt på levevanene sine, sier generalsekretær i Norges Diabetesforbund Bjørnar Allgot.
Han påpeker imidlertid at dette ikke betyr at du vil få diabetes, men at det kan være et råd om å endre livsstil med sunnere mat og mer mosjon.
- Selv om det kan virke skremmende å score høyt på en slik test, må man huske at det er langt fra alle de som er i faresonen som faktisk får type 2-diabetes. Sannsyneligheten er større for at man er frisk enn at man er syk, selv om man får en høy poengsum, understreker han.
Materiellet i kampanjen vil være tilgjengelig på internett, på landets fastelegekontorer og apotek. Det er Helsedirektoratet og Norges Diabetesforbund som har utarbeidet kampanjen.
(31.8 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|