Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Informasjon viktig ved nedbemanning
Del artikkelen med venner og kolleger

Nedbemanning og store omstruktureringer fører til mye usikkerhet blant de ansatte. Informasjon og medvirkning kan lette arbeidsdagen i slike situasjoner viser en landsomfattende undersøkelse gjort av NOA ved STAMI.
 
Nasjonal Overvåking av Arbeidsmiljø og Helse (NOA) ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har sett på omorganisering og nedbemanning i sammenheng med jobbusikkerhet, lav jobbtilfredshet og helseproblemer tilskrevet jobben. Undersøkelsen konkluderer med at prosessene er assosiert med mange negative konsekvenser.
 
Utilstrekkelig informasjon og medvirkning
 
2 av 3 som hadde opplevd nedbemanning opplevde få eller ingen muligheter til medvirkning under prosessen. 1 av 3 opplevde også utilstrekkelig informasjon.
 
STAMI fant i sin undersøkelse at det var større jobbusikkerhet, lavere jobbtilfredshet og flere helseplager tilskrevet jobben blant de som opplevde utilstrekkelig informasjon og medvirkning. Ved nedbemanninger er derfor viktig å holde de ansatte informerte og gi de muligheter til å medvirke. Samtidig påpeker STAMI at det kan tolkes motsatt: at yrkesaktive med svekket helse i mindre grad har vært i stand til å tilegne seg informasjon og ta del i nedbemanningsprosessen.
 
- Rimelige forklaringer på dette kan for eksempel være at denne gruppen har hatt redusert arbeidstid, at de har vært borte fra jobben med sykefravær, eller at de har en generelt redusert kapasitet på grunn av svekket helse.
 
Utbredt i norsk yrkesliv
 
Nærmere halvparten av alle yrkesaktive har opplevd nedbemanninger eller omorganiseringer i løpet av en treårsperiode. Det var en høyere forekomst av omorganisering blant dem som hadde opplevd nedbemanning (54,4 prosent mot 25,7 prosent i referansegruppen).
 
Offentlig sektor hadde en høyere forekomst av både omorganiseringer og nedbemanninger enn privat sektor. Det var også forskjeller mellom yrkesgrupper. Høyest andel som hadde opplevd nedbemanning i egen avdeling fant vi innenfor høyskoleyrker, samt prosess, maskin og transportyrker. Omorganiseringer var mest utbredt innenfor høyskole-, akademiker- og lederyrker.
 
Tar med seg usikkerhet videre
 
Resultatene i undersøkelsen tyder også på at de som har måttet slutte i tidligere stilling grunnet nedbemanning, tar med seg usikkerheten over i en ny jobb. Denne usikkerheten er imidlertid mindre signifikant blant dem som har mottatt sluttpakke.
 

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?