LO stiller krav til rødgrønn regjering
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeiderpartiet ble valgkampens vinner med en sterk fremgang og fortsatt rødgrønt flertall. Dermed ligger alt til rette for en Soria-Moria II-erklæring. Nå krever LO en forsterket rødgrønn politikk og peker på flere utfordringer som krever tiltak.
– Vi hadde to mål ved dette valget. Det ene var et fortsatt rødgrønt flertall, det andre var at vi skulle gå fram og gjøre et godt valg. Det er for tidlig å innkassere seieren, men vi kan uansett si at vi har nådd det andre målet, sa Stoltenberg til Arbeiderpartiets valgvake.
Arbeiderpartiet gikk frem til 35,4 prosent (+ 2,7 %) mens regjeringspartiene SV og Sp begge gikk tilbake. SV blir sterkest rammet av regjeringsslitasje og går tilbake med hele 2,7 prosent til 6,1 prosent. Sp ender på 6,2 prosent (-0,3 %).
Blant de borgerlige var det Høyre som utmerket seg mest positivt med en fremgang på hele 3,1 prosentpoeng til 17,2 prosent. Frp opprettholdt sin rekordoppslutning i 2005 (22,9 % opp med 0,9 ), mens Krf gikk noe tilbake (5,6 %, ned med 1,2 %). Verst gikk det imidlertid for Venstre som havnet under sperregrensen (3,8 %, ned med 2,1 %) og dermed ikke får noen utjevningsmandater.
Soria Moria II
Arbeidet med en oppfølging av Soria Moria-erklæring kan dermed settes i gang. LO-leder Roar Flåthen har store forventinger til fire nye år med rødgrønn politikk.
- Regjeringspartiene har tjent på at de gjennom perioden som har gått har levert resultater på viktige områder som LOs medlemmer er opptatt av. Nå må denne politikken videreføres og forsterkes. Både for LO og regjeringen, er arbeid til alle jobb nummer en, og den politikken må fortsette. Vi må ha næringsutvikling og arbeidsplasser i hele landet. De rødgrønne partienes svar på 41 spørsmål fra LOs medlemmer og LO og Arbeiderpartiets sju punkter for et mer anstendig arbeidsliv, er et godt bidrag til en Soria Moria-erklæring II, sier Flåthen.
I en pressemelding peker Flåthen på flere utfordringer og forventer blant annet at regjeringen vil forsterke innsatsen for full sysselsetting, mot sosial dumping og mot utfrivillig deltid. Dessuten ønsker Flåthen en videreføring av IA-avtalen med sterkere vekt på inkludering.
Regjeringskabalen
Spekulasjonene rundt regjeringskabalen er allerede i gang men ekspertene tror på få endringer. Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) har allerede varslet sin avgang og et alternativ her er dagens kirke- og kulturminister Trond Giske (Ap). I tillegg er det usikkert om fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) fortsetter. Hun kom heller ikke inn på Stortinget som en følge av SVs dårlige valgresultat.
(15.9 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|