Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


I verdenstoppen på senior-sysselsetting
Del artikkelen med venner og kolleger

Mange har inntrykk av det er de eldste i bedriften som må gå først ved nedbemanninger, og det nok kan også være tilfellet ved flere anledninger. Allikevel er vi i Norge på verdenstoppen når det gjelder sysselsetting av eldre, det viser en ny OECD-rapport.

Bare Island bedre
Bare Island har en høyere andel yrkesaktive i alderen 55 til 64 enn Norge. Totalt er 67,4 prosent av nordmenn i denne aldersgruppen i arbeid. På Island er hele 85,6 prosent av arbeidstakerne eldre enn 55 år sysselsatt. Det viser tall fra OECD-rapporten Employment Outlook 2002.

Slå oss på brystet?
Senter for Seniorpolitikk (SSP) mener ikke at vi har noen grunn til å slå oss på brystet på grunn av tross av den høye andelen yrkesaktive i alderen 55 til 64.
-           Når vi sammenligner oss med andre land, ligger vi godt an, men det er ingen grunn til å slå seg på brystet av den grunn. Yrkesdeltakelsen i Norge blant eldre har gått ned helt siden 1970-tallet. I 1970 var 79 prosent av mennene i alderen 60-66 yrkesaktive. I 2001 var andelen sunket til 52 prosent, sier direktør Åsmund Lunde ved Senter for Seniorpolitikk.

Lunde er likevel fornøyd med at det de siste årene har dukket opp flere seniorprosjekter, som tar sikte på å rekruttere og ta vare på eldre arbeidstakere, både i offentlig og privat sektor de siste årene.

Flere seniorarbeidstakere
Tall fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) viser at etter en svak nedgang de siste årene, er andelen seniorarbeidstakere på vei opp i Norge.
Dessverre er det er ikke alle seniorer som er attraktive på arbeidsmarkedet. Tallene fra AAD viser at deltakelsen i arbeidslivet faller kraftig fra aldersgruppen 55-59 år til 60-64 år. Mens 78 prosent er i arbeid av 55-59-åringene, er kun 56 prosent av 60-64-åringene det samme.

Yrkesaktive i aldersgruppen 55 - 64

Land            

Total

Menn

Kvinner

Island      

85,6

91,0

80,2

Norge       

67,4

72,3