Røykfritt uteliv
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Odelstinget vedtok i går et lovforslag om røykfrie serveringssteder, og Norge blir dermed det første landet i verden som innfører et slikt totalforbud. Hensikten til de ansattes helse i denne næringen er hovedårsaken til at man ønsker et totalforbud mot røyking. Kravet om røykfrie serveringsplasser vil tre i kraft fra våren 2004.
Vedtaket ble gjort med 60 stemmer mot 15, og kun Fremskrittspartiet stemte i mot.
- Jeg anser det som et viktig samfunnsansvar å legge til rette for et godt forebyggende helsearbeid. Bruk av tobakk er den viktigste enkeltårsak til sykdom og tidlig død som kan forebygges. Tobakksskadeforebygging er derfor et felt jeg som helseminister prioriterer høyt, sa helseminister Dagfinn Høybråten i gårsdagens debatt i Odelstinget.
Han karakteriserte forslaget som en historisk milepæl i kampen mot tobakksskadene.
- Med den kunnskapen vi har om skadevirkninger av røyking, vil det være en grov forsømmelse å ikke sikre ansatte røykfrihet på jobben, sa helseministeren, som også opplyste at krav om røykfrie serveringssteder vil tre i kraft våren 2004.
Hvert år dør mellom 350 og 550 ikke-røykere av passiv røyking. I tillegg er det over 120 000 astmatikere som ikke klarer å gå på restauranter der det er tillatt med å røyke.
Passiv røyking er et av hovedmålene i den nye globale konvensjonen som Verdens Helseorganisasjon står bak. Norge har allerede et strengt lovverk i forhold til tobakk, og med et forbud mot røyking på utesteder vil Norge bli et foregangsland i kampen mot tobakk.
Verne ansatte
Hovedformålet med lovendringen er å skjerme ansatte, men også gjester mot passiv røyking. Ansatte i serveringsnæringen er i dag den yrkesgruppen i Norge som ikke har et effektivt vern i lovgivningen mot å bli utsatt for passiv røyking på arbeidsplassen. Undersøkelser viser at kelnere, servitører og bartendere har betydelig økt risiko for lungekreft i forhold til andre yrkesgrupper. En amerikansk undersøkelse viser at serveringspersonalets helse ble vesentlig bedret allerede etter 4 uker etter at det ble innført røykeforbud ved serveringssteder i California.
Røykeforbudet vil gjelde på steder som serverer mat og/eller drikke og hvor det ligger til rette for fortæring på stedet. Steder som vil kunne være omfattet av forbudet er blant annet restauranter, kafeer, konditorier, diskoteker, barer, puber og lignende steder.
- Dette er en viktig seier for oss, og ett av de viktigste tiltakene for å bedre arbeidsmiljøet for serveringspersonale gjennom tidende. Passiv røyking er et betydelig helseproblem, sier Jens-Petter Hagen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, som organiserer 11 000 arbeidere til Aftenposten.
a>
okmarksme.com >online book<