Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Barn avhengige av facebook og spill
Del artikkelen med venner og kolleger

Barn bruker internett og facebook så mye at de kan bli avhengige. Ekspert mener foreldre må regulere barnas internettbruk. 

I følge en undersøkelse kalt Trygg bruk-undersøkelsen, fra 2008, bruker tre av fire barn nettet daglig, og hele 95 % har brukt det i løpet av en uke.
 
Det kan utvikle en form for avhengighet til internett, mener den svenske avhengighetseksperten Sven Rollehagen ved Stiftelsen ungdomsvard.
 
Forskjell mellom gutt og jente
 
Han er bekymret for jenters økende bruk av de sosiale mediene.
 
- Unge gutter blir avhengige av forskjellige spill. Jenter blir i langt høyere grad avhengige av nettsamfunn, som for eksempel Facebook, sier han. Facebook har nemlig trekk som gjør det lett å bli avhengig, forteller han til Dagbladet.
 
- Det kommer stadig nye brukere til, og muligheten for å hele tida få nye venner trigger lystmekanismene, fortsetter han.
 
Vær oppmerksom
 
- Hvis barnet ditt bruker flere timer på nettet hver eneste dag, og det går ut over skole, sosialt liv og måltider, kan det være grunn til å reagere. Et typisk tegn på avhengighet er at de ikke bare bruker mye tid på disse nettstedene, men at mange av samtaleemnene i andre situasjoner også kretser rundt de sosiale nettstedene, sier eksperten.
 
Regulér nettbruken
 
- Foreldrene må ta mer styring. Først må de registrere hvor mye tid barna bruker på nettet. Deretter er det viktig at de regulerer bruken, sier Anne Kari Haugedal ved Kompetansesenteret Rus Midt-Norge til Dagbladet. Foreldre må med andre ord selv regulere barnas internettbruk.
 
- Akkurat som det ikke er bra å spille fotball 24 timer i døgnet, er det heller ikke bra å være på nett 24 timer i døgnet. Barn har behov for minst 8 timer søvn, mat, og å tilbringe tid sammen med venner og familie. Ifølge Trygg bruk-undersøkelsen fra 2008 tilbringer barn i dag så mange timer på medier at døgnet rett og slett ikke går opp, sier hun.
 
Barn bruker flere medier samtidig. Det vil si at de gjerne ser på TV, hører musikk og chatter på Facebook samtidig. Haugedal er klar på at foreldrene ikke må gå inn og nekte barna å være på nett, men følge litt mer med.
 
- Voksne kan engasjere seg mer i hva barna bruker nettet til, og snakke med dem om det. I dag skjer mye av barns sosialisering på nettet. Mange trenger derfor både tips og råd fra voksne i denne prosessen, sier hun.
 

Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?