Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Statsbudsjettet 2010: Kostnader til sykefravær for store
Del artikkelen med venner og kolleger

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen møtte partene i arbeidslivet for å diskutere videreføringen av IA-avtalen. Med stor vekst i trygdeutgiftene ble sykelønnsordningen et viktig tema.
 
Arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv blir viktig for Regjeringen for å stoppe veksten i trygdeutgiftene. Under onsdagens møte med partene i arbeidslivet var det flere av deltakerne som understreket nettopp dette.
 
– Det ble nevnt av flere av deltakerne at det er en utfordring at vi ser en ganske sterk vekst i Folketrygdens utgifter. Også sterk vekst i de postene som ikke handler om alderspensjon, men det som handler om sykefravær, uføretrygd og andre utgifter som ikke har med pensjon å gjøre. Det er vi enige om at vi må gjøre noe med. For de utgiftene vokser for raskt, sier Jens Stoltenberg.
 
Økning med 12 prosent
 
I budsjettet for 2010 setter Regjeringen av 272 milliarder til å dekke trygdeutgifter i Folketrygden. Det er en økning på 30 milliarder eller 12 prosent fra 2009 da utgiftene er på 242 milliarder kroner. Med nær en tredjedel av budsjettet er Folketrygden den største utgiften på budsjettet.
 
Statsministeren understreket at en vekst i alderspensjonen er unngåelig siden det blir flere eldre. Men veksten i fraværet må gjøres noe med.
 
– I lengden er ikke en så stor vekst bærekraftig. Men jeg bare understreker følgende: Folketrygdens utgifter må og skal vokse, fordi det blir flere alderspensjonister. De har krav og rett til pensjon. Problemet er at det er for stor vekst, fordi vi for eksempel har sju prosent økning i sykeligheten på ett år. Det er ikke bra, sier Stoltenberg.
 
LO: Ønsker ikke å endre sykefraværsordningen
 
For LO er det viktig at arbeidstakernes rettigheter ikke svekkes i arbeidet for å redusere sykefraværet.
 
– Det er ikke aktuelt. Det er ikke det vi går inn for å diskutere. Vi går inn for å diskutere hvordan vi får ned sykefraværet. ikke hvordan vi eventuelt skal gjøre noe med ytelsene til de som blir syke, sier nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken til TV 2 Nyhetene.
 
NHO: Fordomsfri gjennomgang
 
NHO ser med bekymring i utviklingen og ønsker å bidra i arbeidet med å redusere veksten i Folketrygden.
 
– Ja. Det kan se ut som at dette er en svær utfordring som har utviklet seg over tid. Derfor krever dette alle gode krefter for å sette seg ned å se på muligheter for å gjøre dette bedre, sier president i NHO, Paul Chr Rieber.
 
NHO-sjef John G. Bernander lover samtidig at sykefraværsordningen skal få en fordomsfri gjennomgang.
 

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?