Ingen likestilling i forskningen
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
En ny rapport viser at lederstillingene ved forskningsinstituttene i Norge i stor grad går til menn. Dette til tross for at instituttene, enten de er privat eller offentlig eid, er forpliktet til å jobbe for likestilling.
Institutt for samfunnsforskning har utarbeidet en rapport om likestillingssituasjonen ved norske forskningsinstitutter. De slår blant annet fast at:
- Kvinner utgjør 37 prosent av forskerne i instituttsektoren, men bare 16 prosent av instituttlederne er kvinner.
- Andelen kvinner i de øverste forskerstillingene er svært lav. Hvert fjerde samfunnsvitenskapelige institutt har under ti prosent kvinner på dette nivået.
- Kvinner er underrepresentert på de høyeste nivåene i instituttene, til tross for at instituttledere mener en god kjønnsbalanse blant forskerne er viktig for å kunne ansette de beste talentene.
- En stor del av instituttene følger ikke likestillingsloven.
Dagskonferanse i Oslo
Torsdag 29. oktober arrangeres for første gang en nasjonal konferanse som fokuserer på likestilling i instituttsektoren.
– Dette er en sektor som åpenbart trenger mer oppmerksomhet når det gjelder likestilling og kjønnsbalanse. Det er slående at så mange institutter ikke følger likestillingsloven med hensyn til aktivitets- og redegjørelsesplikten, og at andelen kvinner blant instituttlederne er så lav, sier Gerd Bjørhovde, leder i Komité for integreringstiltak – kvinner i forskning (Kif-komiteen).
Sammen med Norges forskningsråd og Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) inviterer de til konferansen torsdag.
– Jeg mener vi nå har et godt utgangspunkt for å sette likestilling på dagsorden i sektoren slik vi ønsker både med rapporten og seminaret denne uka. Så er det opp til instituttene å ta ballen videre og vise at de er seriøse når de vektlegger at kjønnsbalanse er viktig. Dette handler om å nå ut til forskertalentene og jobbe for høy kvalitet i forskningen, understreker Bjørhovde.
(28.10 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|