Færre tidlige AFP-ere
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Færre mellom 62 og 67 år tar ut AFP, og treffer nå sitt laveste punkt på de siste ti år.
- Tallene bekrefter det vi i SSP har sagt en tid. Krisetidene fører ikke automatisk til tidligpensjonering, sier direktør for Senter for Seniorpolitikk (SSP), Åsmund Lunde, til senterets nettsider.
Reduksjonen kommer fra offentlig sektor. I privat sektor går det motsatt vei: det blir flere som tar AFP (Avtalefestet pensjon).
- At utviklingen i privat sektor ikke er like god som i offentlig sektor er naturligvis et utslag av at industrien er mye mer påvirket av et dårligere marked, slik som for eksempel eksportindustrien. Vi fryktet at økende krise i arbeidslivet ville få flere til å forlate arbeidslivet tidlig, sier Lunde.
Laveste på ti år
18,3 % av befolkningen i alderen 62 til 67 år tok ut AFP ved utgangen av september i år, mens tilsvarende tall for 2008 var 19,4%.
- Andelen som tar ut AFP er på sitt laveste nivå de siste ti årene, sier Hilde Olsen, direktør i NAV på NAVs egne nettsider.
Fra 2008 til 2009 gikk antall AFP-mottakere i offentlig sektor ned fra 25 600 til 23 800. I privat sektor økte derimot antall mottakere i samme periode fra 23.100 til 25.400.
Grunnen til dette, er i følge NAV-direktør Olsen at de store etterkrigskullene nå kan gå av med med pensjon. Olsen mener det er viktig at at mange fra disse årskullene fortsetter i arbeid noen år til.
- Bekymringsverdig for privat sektor
- Det er gledelig at så mange vil å stå i arbeid fremfor å velge AFP, sier Olsen i NAV, og legger til:
- Det er likevel bekymringsverdig at de vanskelige forholdene på arbeidsmarkedet ser ut til å føre til at antall AFP-mottakere fortsatt øker i privat sektor, mener hun.
Kombinasjon av AFP og jobb øker
Andelen AFP-mottakere som kombinerer AFP med arbeid økte fra 19,4 % i september 2008 til 20,5 % i september 2009. Nå er det flere i offentlig enn i privat sektor som tar nytte av muligheten til å kombinere AFP med jobbing, men det har vært en økning i andelene innenfor begge sektorer. Forrige gang statistikkene viste at en så høy andel av AFP-mottakerne kombinerer arbeid og AFP, var i 2000.
- Det er gode nyheter at trenden med at stadig flere kombinerer AFP og arbeid fortsetter, men fortsatt er det nærmere fire av fem AFP-mottakere som ikke arbeider ved siden av pensjonen, avslutter Hilde Olsen.
(29.10 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|