Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stor tro på IA-arbeidet
Del artikkelen med venner og kolleger

NHOs leder John G. Bernander er optimistisk med tanke på det videre arbeidet med IA, og tror at en forbedret IA-medisin vil virke. Samtidig understreker han at tiltakene ikke må gå utover småbedriftene.
 
- Jeg er overbevist om samarbeid mellom regjeringen, arbeidsgiverne og arbeidstakerne gjennom avtalen for inkluderende arbeidsliv (IA) er riktig vei for å møte de store velferdsutfordringer vi står overfor, sier Bernander i et innlegg på NHOs nettsider.
 
Han deler statsminister Jens Stoltenberg sin bekymring for det voksende fraværet, og ønsker å finne løsninger for å sikre fremtidig arbeidsinnsats og velferd.
 
Årsakene finnes utenfor jobben
 
I sitt innlegg understreker Bernander at majoriteten av alt sykefravær skyldes forhold som ikke har noe med arbeidsplassen å gjøre. Rapporter fra STAMI og SINTEF viser at kun 20-40 prosent av sykefraværet er relatert til jobben.
 
- Arbeidsgiver har likevel tatt et stort ansvar for hele sykefraværsarbeidet uavhengig av fraværsårsak. Et fravær arbeidsgiverne betaler over 19 milliarder kroner for. Da er ikke tapt produktivitet og erstatning i form av vikarer tatt med, påpeker Bernander.
 
IA-medisin virker
 
Selv om målet om å redusere sykefraværet med 20 prosent sammenlignet med 2001-nivået ikke ble nådd, kan Bernander skryte av gode tall for medlemsbedriftene i NHO. Spesielt er tallene positive etter at verktøyene for IA kom på plass i 2004.
 
- Da virkemidlene var på plass ga det betydelige resultater på sykefraværet, resultater som har vedvart. Det viser seg at sykefraværet i 2. kvartal 2009 er 13 prosent lavere enn i 2004. Ser vi på NHO-bedrifter alene er nedgangen på over 20 prosent.
 
Systematisk og kontinuerlig jobbing i bedriften gir resultater. Gode ledere inkluderer de ansatte, og gjennom oppfølging og tilrettelegging kan sykefraværet reduseres.  For at dette skal gi resultater for bedriftene i Norge, må alle utnytte mulighetene i en ny IA-avtale.
 
- En ting er likevel klart, når den nye IA-medisinen er på plass så må vi alle medisinen. Det er da den virker, avslutter Bernander.
 

Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?