Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Debatt om sykelønn
Del artikkelen med venner og kolleger

Sykefraværet øker kraftig og Sofia Mathiassen frykter den norske modellen vil bryte sammen på grunn av holdningene blant politikere til sykelønnsordningen. Samtidig presiserer statsminister Jens Stoltenberg at ingen skal behøve å ha dårlig samvittighet av å være syke.
 
Sykefraværet har økt med 11 prosent på ett år, viser tall for tredje kvartal. Dette er den kraftigste økningen siden 2000. Antall influensatilfeller er doblet og sykefraværet er nå på 7,7 prosent.
 
340 milliarder kroner
 
- Vi ser det allerede i holdningene blant samtlige politiske partier på Stortinget når det gjelder sykefraværet. Sykefraværet kan koste det hva det vil så lenge det ikke koster arbeidstakerne en krone. Slik type holdninger gir grunnlag for en skikkelig krise og et sammenbrudd for den norske modellen, sa Sofie Mathiassen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv, på NHOs Årskonferanse torsdag.
 
Hun mener de politiske holdningene i for stor grad påvirkes av at det offentlige i dag enten sysselsetter eller trygder halvparten av velgerne.
 
- Det er ikke et sunnhetstegn at vi bruker 340 milliarder kroner i året på overføringer som hovedsakelig går til å betale folk for ikke å jobbe.
 
Ingen dårlig samvittighet
 
Også statsminister Jens Stoltenberg holdt innlegg på NHOs årskonferanse. Han fokuserte i likhet med Mathiassen på sykefraværet, og selv om han er bekymret for det høye sykefraværet understreker han at sykelønnsordningen er viktig for Norge som et velferdssamfunn.
 
– Ingen skal ha dårlig samvittighet for å være syk. Heldigvis har vi det slik i Norge at folk er sikret inntekter selv om de er syke. Det er et stort kvalitetstegn ved samfunnet vårt, og en av grunnene til at vi regner oss som et velferdssamfunn og et godt land å bo i, sa statsminister Jens Stoltenberg.  
 
– Arbeidet med å redusere sykefraværet handler ikke om å svekke sykelønnsordningen. Det er ikke noe vi gjør for å gjøre det vanskeligere for de som er syke eller for å angripe arbeidstakeres moral, slik jeg har sett at noen forsøker å gjøre. Det er en stor avsporing av debatten. Når sykefraværet har økt med 11 prosent fra 3. kvartal i 2008 til 3. kvartal i 2009, så er det alvorlig. Men det betyr ikke at norske arbeidstakere plutselig har fått 11 prosent dårligere arbeidsmoral, sa Stoltenberg.
 
Fortsatt tro på IA
 
Om to måneder skal en ny IA-avtale være på plass, og allerede 1. februar vil Regjeringens ekspertuvalg legge frem sine forslag til administrative tiltak og forslag i den nye avtalen. Gruppens konklusjoner vil være viktige i drøftingene mellom partene i arbeidslivet og Regjeringen som vil foregå i tiden frem mot den nye avtalen.
 
– Selv om den IA-avtalen vi har nå ikke har gitt de resultatene vi har ønsket, er jeg sikker på at det er gjennom et tett samarbeid og dialog med partene i arbeidslivet at vi kan finne virkemidlene som vil bidra til positiv endring. Her er jeg glad for at vi har sterke og ansvarlige organisasjoner både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, sa Stoltenberg.
Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) hadde som mål å redusere sykefraværet med 20 prosent. Den siste utviklingen i fraværet gjør imidlertid at man nå ligger over startpunktet i 2001.
 
 
tylex;>online book
x;>

Legg til kommentar

04. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?