Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Militæret – starten på en ”sykdomskarriere”?
Del artikkelen med venner og kolleger

Stadig flere soldater har psykiske problemer. En av fem får psykiatrisk hjelp. Vantrivselen øker sterkt blant vernepliktige, viser tall fra Forsvaret. Hvordan påvirker dette den enkelte videre? – er det noen sammenheng mellom problemene i forsvaret og den sterke økningen i antall unge uføretrygdede?

 

Norske soldater oppsøker Psykiatritjeneste oftere enn før. På tross av kraftig nedgang i antallet som gjennomfører førstegangstjenesten er det et økende antall som har behov for hjelp. Man kunne trodd at man ville opplevde en ”kvalitetshevning” både i forhold til helse og motivasjon i når andelen av årskullene som gjennomfører førstegangstjeneste synker – men det motsatte er tilfelle.

 

-Det er et betydelig motivasjonsproblem blant de vernepliktige i Forsvaret, sier sjefpsykolog Håkon Kristiansen ved sanitetsstaben i Forsvarets Overkommando til Aftenposten.

 

Tall fra Forsvarets seks regionale mentalhygienelag, som består av psykologisk/psykiatrisk fagekspertise, bekrefter påstandene.

 

I 2001 registrerte mentalhygienelagene 2930 klienter, mens gjennomsnittet fra 1991 til 1997 var i underkant av 1800. Stigningen har vært størst de tre siste årene. Samtidig er antallet som møter til tjeneste redusert. Det betyr at over 20 prosent av dem som var inne til tjeneste i fjor ble registrert som klienter - mer enn en fordobling på få år.

 

-Vernepliktige kjeder seg og ikke lenger finner noen mening i tjenesten, sier sjefen for Oslo militære legekontor, oberstløytnant Pål Herlofsen til Aftenposten.

 

-Cirka 40 prosent av mannlige årskull avtjener verneplikten, men nivået på rekruttene er ikke blitt høyere av den grunn. Vi merker at flere kommer til oss med motivasjonsproblemer. De mistrives, blir passive og melder seg ut. Alt blir et ork. Politikere forteller dem at vi ikke har noen fiende lenger. Da blir det ikke meningsfylt å ligge på finskegrensen og fryse, sier Herlofsen til Aftenposten.

 

Han nevner også mindre øvelsesaktivitet som en faktor. Det gir mer dødtid og passivitet.

Kristiansen tror at vernepliktens status i samfunnet er redusert, noe som gjør det vanskelig å motivere.

 

-Det er blitt fokusert for lite på verdien av verneplikten og Forsvarets betydning. Mange spør seg også hvorfor de skal tjenestegjøre i ett år mens andre slipper, sier sjefpsykologen.

  (5.8 2002)


Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?