Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Seminar om sykefravær
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsdepartementet ønsker mer kunnskap om velferdsordningen, og samlet de sentrale aktørene i sykefraværsdiskusjonen for å se på utviklingen i sykefraværet.

– For oss som skal lage politikk, og som har ansvar for å forvalte en så god ordning som sykelønnsordningen, er det viktig å vite hva vi ikke vet, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ved åpningen av seminaret om sykefraværsutviklingen.

Sykelønnsordningen endres ikke

Sykefraværet i 3. kvartal 2009 var på 7,7 prosent, som er en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i 2008. Siden arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv startet i 2001 har sykefraværet økt med 3,6 prosent, i følge Arbeidsdepartementet.

Bjurstrøm er bekymret over veksten i sykefraværet, og spesielt er det urovekkende at man ikke vet hva som skjer. Samtidig lover hun at sykelønnsordningen ikke skal endres.

YS: IA fungerer

Allerede 1. mars skal en ny IA-avtale være på plass. YS-leder Tore Eugen Kvalheim påpeker at arbeidsgivere som har hatt fokus på og tatt i bruk tiltakene i IA-avtalen har lykkes med å redusere fraværet. Han har derfor fortsatt stor tro på arbeidet med IA.

- Vi må i sterkere grad finne incitamenter slik at flere virksomheter inngår IA-avtale. Vi ser at arbeidsgivere som har hatt fokus på og tatt i bruk de tiltakene IA-avtalen legger opp til, der har fraværet gått ned, sier YS-lederen.

Han mener at debatten om lav arbeidsmoral er en avsporing i arbeidet for å få ned sykefraværet.

- En ensidig fokus på manglende arbeidsmoral som årsak til sykefraværet, er en avsporing av debatten. Men skal vi klare å få ned sykefraværet, må vi få på plass en holdningskampanje, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Viktig med ny kunnskap

Bjurstrøm understreket at Arbeidsdepartementet nå søker ny kunnskap i arbeidet med velferdsordningene. Bevilgninger til velferdsforskning, et eget sykefraværsprogram, og to ekspertgrupper som er satt ned for å se på fraværsårsaker, understreker behovet for kunnskap.

Hun la samtidig vekt på at forskningen ikke skulle løpe politikernes ærend, og slo fast at forskerne må stå fritt til selv å forfølge sine forskningsspørsmål. Men hun oppfordret samtidig forskerne til å tørre å være modige. 

– Forskningen må være kritisk, og utfordre alle vedtatte sannheter. Forskningen må også gå inn i politisk og ideologisk betente spørsmål, og tørre å finne sannheter som noen kan oppleve som ubehagelige. Bare da er kunnskapen relevant. Bare da kan synsing og påstander om at ”alle vet jo at...” fortrenges av solid viten og nødvendig innsikt.

[Les pressemelding fra AD]
[Les pressemelding fra YS]


Legg til kommentar

04. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?