Tidlig dialog gir lavere fravær
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Alle de nordiske landene vurderer nå nye tiltak for å redusere sykefraværet. Hos Høje-Taastrup Kommune kan de vise til gode resultater med tidlig dialog, og i Danmark skal alle sykemeldte nå ha en samtale med arbeidsgiver senest innen 4 uker.
Høje-Taastrup har lenge hatt fokus på fravær, og i kommunen er sykefravær et åpent tema. Her anbefales medarbeiderne å kontakte sin sjef direkte når de er syke. Hvis det ikke er mulig skal lederen kontakte den sykmeldte samme dag og følge opp regelmessig.
Fallende sykefravær
- Vi har fremdeles et høyt sykefravær, men det faller nå måned for måned. Våres erfaring er entydig, det betaler seg å snakke om sykefravær, både i det daglige og målrettet mot medarbeidere og grupper som har høyt sykefravær, sier Hanne Borchersen, HR- og personalsjef i Høje-Taastrup Kommune.
Kommunen har også startet et tilbud rettet mot dem som har størst sykefravær. Tilbudet gir nær 250 medarbeidere muligheten til å kartlegge hvilke tiltak som skal til for at de skal kunne ha en bedre arbeidsdag, og dermed et lavere fravær.
Samtale som middel
Fra 1. januar 2010 skal alle sykemeldte ha en samtale med arbeidsgiver innen 4 uker om fraværet. Reglene får blandet mottakelse, og spesielt mener flere at arbeidsledige som skal inn til samtaler hos a-kassen (NAV) skaper en mistenkeliggjøring av de ledige.
- De nye reglene er ikke en god ide. Hele innsatsen mot sykefravær bygger på en vrangforestilling om at det er høyt sykefravær. Statistikken viser at sykefraværet i Danmark er meget lavt sammenlignet med Norge og Sverige, og sykefraværet har ikke steget på mange år, sier Tage Søndergård Kristensen, dr.med., sociolog og tidligere professor i psykisk arbeidsmiljø ved det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
I følge tall fra den danske regjeringen hadde arbeidstakere i Danmark i snitt 10 sykedager i 2004. Tilsvarende tall for Sverige er 25 dager, mens det i Norge var 22 dager.
Allikevel viser erfaringene fra Høje-Taastrup Kommune at det er viktig å få i dialogen tidlig. Ifølge Borchersen gir dialogen større ansvarlighet til medarbeiderne, og de opplever at det ikke er likegyldig om de kommer på jobb.
- Tidlig dialog om sykdom er bestemt ikke problemfritt. Det skal gjøres profesjonelt og med anstendighet. Men å la den syke passe på seg selv er langt verre, sier Borchersen.
[Les artikkel om Høje-Taastrup hos Arbeidslivinorden.org]
[Les artikkel om Danmarks regler for sykefraværssamtaler hos Arbeidslivinorden.org]
(27.1 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|