Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


YS Arbeidslivsbarometer om stress
Del artikkelen med venner og kolleger

Beskyldningene om et stadig mer brutalt arbeidsliv er ikke sanne viser tall fra YS Arbeidslivsbarometer. Innen områdene arbeidsvilkår, stress og mestring viser barometeret kun små endringer fra 1989 til 2009.

- Alt i alt har norske arbeidstakere det bra på jobb. Flertallet av de som er intervjuet sier de er godt fornøyd, at de har en interessant, selvstendig og meningsfull jobb og at de opplever at de mestrer jobben sin, opplyser YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Selv om mange opplever høyere krav på jobben, sier mange at stresset ikke er blitt høyere av den grunn.

Fleksibel arbeidstid

Spesielt innen mestring og muligheten til å lære nye ting gjør Norge det bra sammenlignet med andre europeiske land. Arbeidsbarometeret viser dessuten at arbeidstakere opplever mindre stress og mindre hardt fysisk arbeid.

- Vi har gjerne en stereotyp oppfatning av at omstillinger og økende krav til de ansatte har ført til det som gjerne betegnes som et brutalisert arbeidsliv. Resultatene fra Arbeidslivsbarometeret viser at dette ikke stemmer, påpeker Kvalheim.

Blant målekriteriene som er sammenlignbare med tallene fra 1989, er det spesielt den fleksible arbeidstiden som har endret seg mest. Arbeidstakere i dag har en mer fleksibel arbeidsdag enn for 20 år siden.

Mange opplever i tillegg bedre avanseringsmuligheter og en tryggere arbeidsplass.

- Samtidig er det viktig å presisere at vi fortsatt har store utfordringer i den useriøse delen av arbeidslivet når det gjelder kampen mot sosial dumping, og en heseblesende konkurranseutsetting. Poenget er at vi må fokusere på det som er bra, de gode eksemplene, også i våre felles anstrengelser for å redusere sykefraværet og inkludere flere i arbeidslivet, sier YS-lederen.

[Les pressemelding fra YS]
[Se YS Arbeidslivsbarometer]


Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?