Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Røyking koster like mye som sykefraværet
Del artikkelen med venner og kolleger

Norske arbeidstakeres røykevaner koster bedriftene 18 milliarder kroner. Tallene er basert på svensk forskning og viser at røyking er like dyrt for bedriftene som sykefravær.

Det svenske Folkhälsoinstitut har beregnet at røykende svenske arbeidstakere koster bedriften 45 000 svenske kroner i året. Utgiftene er en sum av røyketid og ekstra pauser, ekstra sykedager og kostnader ved vikar, produktivitetstap og rehabilitering.

Omregnet til norske kroner blir kostnadene drøyt 36 000 kroner, og beregninger gjort av Aftenposten viser at norske bedrifter dermed taper 18 milliarder årlig som følge av arbeidstakernes røykevaner.

Store muligheter

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Sirus understreker at tallene ikke nødvendigvis er direkte overførbare til Norge, men vil heller ikke avvise undersøkelsene i Sverige.

–Dette viser at røyking har enorme kostnader, både for arbeidslivet og for samfunnet generelt. Og de summene som her kommer frem bidrar helt klart til å legitimere røykeforbud og andre restriksjoner i forhold til den enkelte arbeidstager, sier Lund til Aftenposten.no.

Han vil være forsiktig med å sette en prislapp på røykernes dårlige vane, men mener samtidig at dette gir god motivasjon for arbeidsgivere å sette i verk tiltak for å bidra til røykekutt ved norske arbeidsplasser. Allerede har flere norske og svenske kommuner innført røykeforbud på jobb.

[Les artikkel hos Aftenposten.no]
[Besøk det svenske Folkhälsoinstitutet]
[Besøk Sirus.no]


Røykepauser

19. februar, 2010

ma
19. februar, 2010
1 innlegg

Legg til som kollega

Jeg kan skrive under på at de som røyker tar oftere pauser enn andre. For noen år tilbake jobbet jeg i en avdeling i kommunen, de som røyket var ute hver time og tok "5 min", som ofte ble 10 min! Vi som ikke røyket måtte da gjøre jobben til de som var ute. Jeg kunne nok mange ganger irritere meg over at de tok så mange pauser og at vi som ikke røyket ikke hadde den pausemuligheten. En gang testet jeg det med å være borte i 10 min. =) .....og når jeg kom tilbake, så var spørsmålet "fra røykerene": "Hvor har du vært? Hva har du gjort? Så lenge du ble borte! osv." Tilsammen vil jeg påstå at det kunne utgjøre bortimot en time (+ -) pr.dag!!! Det kunne være veldig irriterende for oss som ikke røyket, rett og slett litt utrivlig og det verste var at de jo fikk lønn for å røyke!

Legg til kommentar

24. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?