Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Likelønn på 8. mars
Del artikkelen med venner og kolleger

Stadig flere kvinner blir ledere, men fremdeles er kun hver femte leder en kvinne. Med kun 85 prosent av menns lønn er arbeidet for full likelønn ennå ikke fullført, og LO mener flere virkemidler kan bidra for å oppnå dette.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at omtrent like mange kvinner og menn har høyere utdanning i dag. Likevel velger de fleste fremdeles tradisjonelt. Kvinner utdanner seg oftere innen omsorg og undervisning, menn innen teknikk og naturvitenskap.

Kvinner yrkesaktivitet har økt sterkt siden midten av 1970-tallet. I dag jobber nesten like mange kvinner som menn, men flere av kvinnene er i deltidsstillinger.

Flere kvinnelige ledere

3 av 5 studenter ved universiteter og høgskoler er kvinner. Det betyr at andelen kvinner med høyere utdanning vil være økende i tiden fremover. Alt ligger derfor til rette for at flere kvinner skal få ledende stillinger og høyere lønn.

Antall kvinnelige ledere har økt de siste årene, men fremdeles er færre enn en av fem toppledere kvinner. Størst andel kvinnelige ledere finner vi i mellomsjiktet, spesielt innen undervisnings- og omsorgssektoren.

Kvinners månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 85,0 prosent av menns månedslønn i 2008. Forskjellen i lønn varierer betydelig fra en næring til en annen, mellom ulike utdanninger og aldersgrupper. Innen finanstjenester var forskjellen på hele 35 prosent, mens det for bygg- anleggsvirksomheter var mindre forskjeller (2 prosent). Innen helse- og sosialtjenester er forskjellen 14 prosent.

Eldre mødre

Som en følge av økt utdanning og yrkesaktivitet blir kvinner stadig eldre før de får barn. Siden 1986 og frem til i dag har gjennomsnittsalderen ved første fødsel økt fra 25 år til 28 år.

Samtidig viser tall fra SSB at kvinner bruker mindre tid på husholdsarbeid i dag enn på begynnelsen av 1970-tallet, mens menn bruker mer tid. Kvinner bruker allikevel mer tid enn menn på husholdsarbeid.

LO foreslår flere virkemidler

I en pressemelding foreslår LO flere virkemidler som må på plass for å få likelønn. Blant annet ønsker LO en lovfestet rett til hel stilling og sentrale oppgjør. Videre ønsker LO at fedre skal ha selvstendig opptjeningsrettigheter, og at foreldrepermisjonen utvides til 52 uker der disse fordeles bedre mellom foreldrene.

Det er også nødvendig å utligne det kjønnsdelte studie- og yrkesvalget, samt utligne kjønnsrelaterte lønnsforskjeller, i følge LO.

Andre tiltak inkluderer å utvide rammene til offentlig sektor, fjerne kontantstøtten og sikre faste tilsettingsforhold.

[Les pressemelding fra SSB]
[Les pressemelding fra LO]


Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?