Tilrettelegging på arbeidsplassen
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Et inkluderende arbeidsliv skal gi flere muligheten til en fast jobb. For mange med nedsatt funksjonsevne vil tilrettelegging være nødvendig, og Unge Funksjonshemmede forteller hvordan arbeidsgivere og tillitsvalgte kan bidra.
- Ressurssterke unge mennesker står i dag utenfor arbeidslivet på grunn av sin funksjonshemning. Med enkel tilrettelegging kan de gjøre en innsats i din bedrift, skriver Unge Funksjonshemmede i introduksjonen til heftet.
Heftene som er utarbeidet med arbeidsgiver og tillitsvalgt som målgruppe, gir flere forslag til hvordan det kan legges til rette for arbeidstakere med funksjonsnedsettelse.
Tilrettelegging i 3 deler
Arbeidet med å legge til rette deles i tre i informasjonsheftet. Først er det kartlegging, som blant annet inkluderer informasjon til de ansatte, muligheter for IA-bedrifter og økt bruk av tilpasninger og tilrettelegginger før man tar i bruk sykemelding.
Arbeidsmiljøet er en viktig faktor i arbeidet med tilrettelegging. I samarbeid med verneombud og tillitsvalgt kan arbeidsgiver avklare hva som bidrar til fravær generelt i bedriften og spesielt for arbeidstakere med funksjonshemning. Muligheten til alternative jobbmuligheter kan også bidra til å redusere deltid og fravær.
Ved rekruttering bør man sikre at stillingsannonser oppfordrer personer med funksjonsnedsettelse til å søke. I tillegg bør man vurdere å innkalle alle søkere med funksjonsnedsettelse til intervju. NAV kan dessuten hjelpe arbeidsplassen til å bli tilbyder av arbeidspraksis eller målrettet utlysning av arbeid for arbeidssøkere med
funksjonsnedsettelser.
Flere muligheter hos NAV
NAV tilbyr flere tiltak for bedrifter som ønsker å bli mer inkluderende. Tilretteleggingsgaranti, tilretteleggingstilskudd, lønnstilskudd, assistanse på arbeidsplassen, gradert uføretrygd, arbeidspraksis er blant noen av verktøyene NAV har. I tillegg kan de også innvilge fritak fra arbeidsgiverperioden og gi en faglig vurdering av arbeidsplassen.
Gir resultater
Mer enn 250 000 arbeidstagere i Norge har en funksjonshemning. Av de som er i arbeid oppgir 20 prosent at de ikke har tilrettelegging på arbeidsplassen, selv om de oppgir at de trenger det. Andelen som jobber deltid er høyere blant funksjonshemmede (40%) sammenlignet med befolkningen generelt (25%).
- Arbeidsgivere som har satset på tilrettelegging sier de har opplevd effekter også for resten av arbeidsplassen i form av lavere sykefravær, mer fornøyde medarbeidere og økt lojalitet til arbeidsplassen, forteller Unge Funksjonshemmede i heftet.
Av de som har funksjonsnedsettelse og ikke jobber oppgir 92.000 at de ønsker arbeid. Av disse er bare 16 000 registrert som arbeidsledige.
[Les mer om tilrettelegging på jobbressurs.no]
[Besøk jobbressurs.no]
(22.4 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|