Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Små endringer i ledigheten
Del artikkelen med venner og kolleger

I april økte ledigheten med 600 personer, i følge tall fra NAV. Sammenlignet med ledigheten på samme tid i fjor er imidlertid økningen på 9 prosent. Antall permitterte ser ut til å være uberørt av vulkanutbruddet på Island.

Ved utgangen av april var 78 300 personer registrert som helt ledige hos NAV. Antallet ledige utgjør nå 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

– Det siste året har det vært stor vekst i antall ledige med lange arbeidssøkerperioder. Dette skyldes at mange av de som ble ledige under finanskrisen har vanskeligheter med å finne seg ny jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

–Regjeringens politikk har virket, og det ser ut som om Norge kommer gjennom den økonomiske krisen med mindre økning i arbeidsledigheten enn forventet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en kommentar til ledighetstallene fra NAV.

Vulkanutbruddet på Island har ikke påvirket antallet permitterte. NAV sine tall viser at antallet helt permitterte er omtrent uendret fra mars.  

Flere langtidsledige

Høy tilstrømming av ledige på slutten av 2008 og i 2009 har etter hvert ført til økt antall ledige med lengre arbeidssøkervarighet. Det siste året har det vært en økning på 49 prosent i antallet ledige som har vært jobbsøkere i over et halvt år. I gruppen under et halvt år var det i samme periode en nedgang på 10 prosent. Dette viser at tilstrømningen av nye ledige nå er avtagende.

Antall ledige stillinger er også redusert (-5%) sammenlignet med for et år siden. Barne- og ungdomsarbeid og kontorarbeid er de to yrkesgruppene hvor reduksjonen i stillingsutlysningene har vært sterkest det siste året. Innenfor ingeniør- og IKT-fag, lederyrker og i bygge- og anleggsyrker har det vært en økning.

Sterkest ledighetsvekst blant unge kvinner og høyt utdannede

Ledigheten har i løpet av det siste året økt sterkest blant unge kvinner. Antallet ledige kvinner mellom 20 til 29 år er nå 20 prosent høyere enn for ett år siden. For unge menn i samme aldersgruppe har økningen vært på 6 prosent.

Akademiske yrker og ingeniør- og IKT-fag er med en økning på henholdsvis 22 og 20 prosent de to yrkesgruppene med sterkest vekst i ledigheten det siste året. I begge yrkesgruppene øker imidlertid ledigheten fra et svært lavt nivå. Innenfor industriarbeid, bygg og anlegg og i jordbruk, skogbruk og fiske er ledigheten omtrent på samme nivå som for ett år siden.

Det siste året har det vært nedgang i ledigheten i Nord-Norge, Trøndelag og innlandsfylkene på Østlandet. Samtidig har ledigheten økt med henholdsvis 34 og 29 prosent i Rogaland og Akershus. Likevel er ledighetsnivået i disse fylkene lavere enn landsgjennomsnittet. Ledigheten er nå høyest i Finnmark og Oslo med henholdsvis 3,9 og 3,8 prosent. Lavest ledighet har Sogn og Fjordane, Oppland og Møre og Romsdal, alle med 2,5 prosent.

[Les pressemelding fra NAV]
[Les pressemelding fra AD]


Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?