Helsa viktigst for seniorkvinner
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Forventninger til fremtidig helse er avgjørende for når yrkesaktive kvinner mellom 50 og 60 år går av med pensjon. Det viser en rapport utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet.
Rapporten bygger på en kvantitativ spørreundersøkelse, finansiert av programmet FARVE – forsøksmidler arbeid og velferd. Det ble stilt spørsmål om hva yrkesaktive kvinner 50 – 60 år mener påvirker om de vil fortsette i arbeid frem til 67 år. Faktorene omfatter både forhold på arbeidsplassen og i utenfor arbeidsplassen.
Egne forventninger
Et av hovedfunnene i undersøkelsen er betydningen av forventet helse. Det er verken opplevd helse eller arbeidsevne på undersøkelsestidspunktet som betydde mest for kvinnenes svar, men forventet helseutvikling. Hvis man mener man ikke har, eller er usikker på om man har, helse til å arbeide til 67 år, er sjansene større for at man ønsker å slutte før den tid.
Undersøkelsen understøtter at noen av mytene om seniorer i arbeidslivet, virkelig er myter når det gjelder aldersgruppen 50 – 60 år. De opplever god helse, god arbeidsevne og frykter i liten grad endringer og utvikling. Allikevel opplever de usikkerhet om helsa vil holde ut yrkesaktiv alder.
Belastninger i arbeidslivet, som arbeidspress, skift/turnusarbeid, fysisk og mentalt tungt arbeid oppfattes blant seniorkvinnene på samme måte som andre grupper i arbeidslivet.
Viktig med tilrettelegging
Rapporten slår fast at seniorpolitikk derfor må inkludere arbeid for individuelt basert tilrettelegging. For eksempel kan tiltak som lettere arbeid eller andre arbeidsoppgaver sikre at flere står lengre i arbeid. Samtidig slår rapporten fast at mens slike tiltak virker for noen, kan de ha motsatt effekt for andre. Det er derfor viktig med en individuell tilnærming.
- Det kan ikke være slik at man må ”holde ut til AFP-alder” før arbeidslivet tar belastningene på alvor for de som har oppnådd denne alderen og fortsatt er yrkesaktive. Man må snarere se seniorpolitikk som del av en helhetlig personalpolitikk som ser og tar hensyn til den enkelte gjennom hele yrkeskarrieren, også i senkarrieren, heter det i rapporten.
[Les pressemelding fra AFI]
(11.5 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|