Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Unge har ofte nakke- og skuldersmerter
Del artikkelen med venner og kolleger

STAMI har fulgt yrkesskoleelever fra skolebenken og ut i arbeidslivet. Deres studier viser at smerter i nakke, skulder og rygg er utbredt blant unge arbeidstakere, og at den beste medisinen er forebygging.

- Tanken med studien har vært å se på forekomsten av smerter i nakke skulder og øvre rygg hos yrkesskoleelever, i overgangen fra skole til arbeidsliv.  Undersøkelsen baserer seg på selvrapporterte plager og resultatene viser at mange sliter med muskel- og skjelettplager. Samtidig er det kun få som rapporterte om alvorlig smerte, sier stipendiat ved STAMI, Avdeling for arbeidsrelaterte muskelskjelettlidelser, Therese N. Hanvold.

Viktig med forebygging

Hver femte arbeidstaker mellom 16 og 66 år har i følge Statistisk Sentralbyrå muskel- og skjelettplager de mener helt eller delvis skyldes jobbsituasjonen. Hanvold legger vekt på at selvrapportert fysisk arbeidsbelastning og stressnivå ikke viser en sammenheng med utviklingen av slike smerter de første par årene i arbeidslivet.

Studien viser at de som hadde smerter mens de gikk på videregående skole, hadde tre ganger høyere risiko for å få slike smerter når de kom ut i jobb. Det kan derfor være viktig å identifisere mulige risikofaktorer hos ungdom og unge arbeidere for å hindre utvikling av muskelsmerter senere i livet.

- Når man ser at muskel- og skjelettplager er en stor bidragsyter når det gjelder sykefravær og uførhet, er det viktig å tenke forebygging. Andel eldre i arbeidslivet øker, og det er et stort behov for å holde så mange som mulig i arbeid til pensjonsalder. Det er derfor et viktig bidrag å begynne det forebyggende arbeidet når det gjelder muskel- og skjelettplager på et tidlig tidspunkt, kanskje allerede før unge trer inn i arbeidslivet. Gode arbeidstekniker og fysisk aktivitet er tiltak som man vet har god effekt, sier Hanvold.

Kort om studien

Forskere ved STAMI har fulgt 173 yrkesskoleelever på vei ut i arbeidslivet, og elever fra frisørfaget, elektrikerfaget og tegning, form og farge, har deltatt i undersøkelsen. Elevene ble fulgt det siste året på videregående skole og gjennom de to første årene i arbeidslivet.


Legg til kommentar

21. mars, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?