Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Likelønn i sentrum for lønnsoppgjøret
Del artikkelen med venner og kolleger

Kvinnedominerte yrker i staten vil i årets lønnsoppgjør bli tilgodesett med 300 millioner kroner. Staten tar dermed nye steg for likelønn blant sine ansatte. Samtidig er kommuneansatte tatt ut i streik der spørsmål om blant annet likelønn ikke er avklart.

Oppgjøret for statsansatte har en ramme på om lag 3,3 prosent, og sikrer dermed økt kjøpekraft for de ansatte. Samtidig gjøres det et skikkelig likelønnsløft.

- Oppgjøret innebærer et steg i riktig retning for likelønn, det har en god lavlønnsprofil og er et oppgjør innenfor en forsvarlig ramme, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

- For staten har det vært viktig å få til en utjevning av menn og kvinners lønn og en god lavlønnsprofil innenfor forsvarlige rammer.  I en mekling må partene gi og ta for å komme i mål. Alle parter har strukket seg langt, og jeg er glad for at vi kom i mål med et anbefalt resultat, sier Aasrud.

LO fornøyd

- Beskjeden fra våre medlemmer var utvetydig da vi gikk inn i årets tariffoppgjør: Gjør noe med lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Det har vi gjort. Vi er ikke i mål, men årets oppgjør er en bra start, sier Tone Rønoldtangen i LO Stat.

Likelønnssatsingen viser seg gjennom alle tre hovedelementene i den økonomiske delen av tariffoppgjøret. Et generelt tillegg med likelønnsprofil, et sentralt justeringsoppgjør med klare likelønnsprioriteringer og likelønnsføringer også på den delen av oppgjøret som gjennomføres lokalt.

- Våre medlemmer i staten sikres økt kjøpekraft og det er oppnådd et godt likelønnsløft. Dette er et en løsning innenfor rammen av frontfagene og i tråd med kravene fra LOs representantskap, sier LO-leder Roar Flåthen om meklingsresultatet mellom partene i staten.

Streik i kommunen

17 000 kommuneansatte blir tatt ut i streik som følge av at forhandlingene ble brutt. Spørsmål om likelønn er et svært sentralt tema, men for kommunene vil en kjønnsutjevning bli svært dyr med siden 3 av 4 ansatte er kvinner.

- Vi må ha inn de samme nivåene for at vi skal få gjennomslag for dette blant våre medlemmer. Vi har veldig mye mer kvinner og lavtlønnede. KS så ikke at det var rom for å løse dette, sier Jan Davidsen i Fagforbundet til TV2 Nyhetskanalen.

Unio, LO, Akademikerne og YS tar ut noen av sine medlemmer i streik, og streiken rammer blant annet barnehager, SFO, skoler og sykehjem.

[Les pressemelding fra AD]
[Les pressemelding fra LO]
[Les pressemelding fra LO Stat]


Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?