For store krav til småbedriftene
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Krav til kapital, revisjonsplikten og begrenset adgang til sykepenger er utfordringene flest gründere finner vanskelig, viser en rapport utført på vegne av Næringsdepartementet. Gammelt nytt mener NHO.
Rambøll Management Consulting AS har på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet utarbeidet en rapport som ser på hvilke utfordringer som oppstår i etableringsfasen. Statsråd Trond Giske lover at funnene vil bli tatt på alvor og at rapporten vil føre til konkrete endringer for gründere.
- Det er klart vi har tenkt til å gjennomføre tiltak. Vi hadde ikke bestilt en rapport hvis den ikke var ment å lede til handling, og det allerede i år, sier Giske.
Aksjeselskap for dyrt alternativ
Kapitalkravet på minst 100 000 kroner og revisjonsplikten som stilles til alle aksjeselskap fører til at mange velger en annen selskapsform enn aksjeselskap. Etablererne finner disse kravene for krevende, noe som fører til at mange føler seg presset til å velge andre selskapsformer med andre risikoforhold.
NHO er ikke overrasket over rapportens funn:
- Disse hindrene har NHO for lengst pekt på, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk. - Vi har vår egen utredning om kravet til aksjekapital, og det er lenge siden vi anbefalte at små bedrifter selv må kunne velge om de har behov for revisjon. De siste årene har både svenskene og danskene gjort disse hindrene langt mindre.
Begrensede sykepenger
For selvstendige næringsdrivende oppfattes den personlige risikoen som høy. For det første hefter den selvstendig næringsdrivende personlig for de forpliktelser selskapet pådrar seg.
Videre er selvstendig næringsdrivende ikke medlemmer av Folketrygden. De har dermed begrensede rettigheter til sykepenger sammenlignet med arbeidstakere.For å redusere denne risikoen må de kjøpe en forsikring fra NAV som anses som dyr med krevende dokumentasjonskrav når man først blir syk.
Disse former for risiko, kombinert med risikoen knyttet til selve virksomheten, kan virke begrensende på nyetableringer da etablerere kan anse den samlede risikoen som for stor. Ved å redusere personlig risiko knyttet til for eksempel egen sykdom kan dette være et forenklingstiltak som fører til økt tilfang av nyetableringer, heter det i rapporten.
- De menn og kvinner som starter og utvikler bedrifter bidrar til å skape de verdiene vi alle skal leve av. Derfor er det viktig å lytte til bedriftenes egne erfaringer og innspill. Utfordringene etablererne peker på er knyttet til rammebetingelser i regelverket, som revisjonsplikt, et for stort kapitalkrav og begrensede rettigheter til sykepenger. Dette er nyttig kunnskap for oss, og den skal vi nå bruke til å se nærmere på behovene for forbedring, sier Giske.
[Les pressemelding fra NHD]
[Les pressemelding fra NHO]
(18.6 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|