Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Gir pc-arbeid muskel- og skjellettlidelser?
Del artikkelen med venner og kolleger

STAMI har gått gjennom studier som ser på sammenhengen mellom pc-arbeid og muskel- og skjellettlidelser. Utover økt risiko for betennelse i underarm og håndledd, er det lite som tyder på høyere risiko for andre plager.

Det har vært gjennomført få studier som ser på sammenhengen mellom økt risiko for muskel- og skjelettlidelser i nakke, skulder og arm ved pc-arbeid. Den dokumentasjonen som finnes, tyder imidlertid på at det er liten sammenheng mellom disse.

- Det er viktig å understreke at sammenhengen mellom dataarbeid og muskel- og skjelettplager generelt ikke er vurdert, men vitenskapelige litteraturgjennomganger som fokuserer på selvrapporterte plager i nakke, skulder og arm viser samme tendens, sier Morten Wærsted, overlege ved STAMI.

Musearm blant få konklusjoner

STAMI slår fast at det finnes en sammenheng mellom senebetennelse (tendinitter) i underarm/håndledd og generelt dataarbeid med bruk av mus og av tastatur. Det samme gjelder en sammenheng mellom dataarbeid generelt samt musebruk og diagnostisert nakkesmerte (tension neck syndrome). 

Totalt sett var det relativt få positive funn i de inkluderte studiene og ingen funn som kvalifiserte for en sikker konklusjon om sammenheng mellom dataarbeid og en muskel- og skjelettsykdom i nakke, skulder eller arm. For et flertall av de diagnoser der man kunne tenke seg en mulig sammenheng, var det enten ingen dokumentasjon eller utilstrekkelig dokumentasjon.

Tiltak må tilpasses

Forskerne advarer mot å iverksette enkle tiltak basert på enkeltpersoners erfaring, da dette kan ha motsatt effekt som et generelt forebyggende tiltak. For eksempel har bruk av håndleddsstøtte, som for enkelte kan gi lindring, andre steder vært forbundet med en dobling i forekomsten av diagnoser i underarm/håndledd.


Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?