Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


For mye sukker
Del artikkelen med venner og kolleger

I går la leder av Verdens helseorganisasjon (WHO) Gro Harlem Brundtland frem en omstridt rapport om diett, ernæring og forebygging av kroniske sykdommer. Vi får i oss alt for mye sukker, mener Brundtland. Sukkerselskapene med Coca-Cola og Pepsi Cola i spissen er absolutt ikke fornøyd med rapporten. 

Misfornøyde amerikanere
Rapporten har fått sukkernæringen i USA til å rase fordi den peker på klare sammenhenger mellom sukker og overvekt og fordi den anbefaler å redusere sukkerinntaket til 10 prosent av alle kalorier vi får i oss. Detter vil tydeligvis være ”bad for business” og amerikanerne mener at det holder med en grense på 25 prosent.

Rapporten har fått sukkerindustrien, støttet av Coca-Cola, Pepsi Cola og andre matvare- og mineralvanngiganter, til å komme med åpenlyse trusler, meldte Dagbladet.
-           "Vi vil bruke alle muligheter for å belyse rapportens tvilsomme karakter (...) Skattebetalernes penger bør ikke bli brukt til å støtte misforståtte, uvitenskapelige rapporter", skriver sukkerindustrien til Gro.

Lar seg ikke skremme
Men Gro lar seg ikke skremme av trusler om økonomisk boikott.
 -          Gro var den første WHO-sjefen som tok standpunkt mot tobakksindustrien. Den som har utkjempet et slikt slag, står for en støyt, sier Harlem Brundtlands pressetalsmann Jon Liden til Dagbladet.

Kritisk blant ungdom
WHOs rapport peker på at overvekt fører til at stadig yngre mennesker får sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og i noen tilfeller kreft. I tillegg fører høyt sukkernivå til at tannlegene vil ha nok å gjøre også i årene fremover.
Undersøkelsen ”Utviklingen i norsk kosthold 2003”, som Sosial- og helsedirektoratet har gjennomført viser at det er særlig blant ungdom at sukkerinntaket er faretruende høyt. En gjennomsnittlig norsk 13-åring får hvert år i seg over 40 kilo sukker. Det ser heller ikke bra ut for dem som er enda yngre. 16 prosent av kaloriene en niåring får i seg er sukker, mens tallet for norske fireåringer er 15 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

Riktig utvikling
Heldigvis viser også rapporten til Sosial- og helsedirektoratet at vi er på vei i riktig retning.
Stikk i strid med manges påstander viser rapporten at kostholdet vårt stort sett har utviklet seg i en positiv retning siden 1970-årene.
-            Generelt sett står det veldig bra til med Ola og Kari. Vi spiser mer frukt og mindre fett enn før. Dette har medført en klar forbedring av helsen vår, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet.
Dødeligheten av hjerteinfarkt i aldersgruppen yngre enn 70 år er blitt halvert i løpet av de siste 25 årene. Dette tilskrives særlig det minskede fettinntaket.

Rekord i sukkerforbruk
Sukkerforbruket vårt har dessverre nådd nye rekordhøyder. Dessuten beveger moderne mennesker seg altfor lite.
Forbruket av sukker pr. innbygger i Norge lå i 2001 på 44,6 kilo viser engrosstatistikken. Brus bidro alene med 9 kilo sukker pr. person i 2001. Siden 1970 har inntaket av brus og mineralvann økt fra 41 til 127 liter pr. person.

Fremtiden

Leder av Verdens helseorganisasjon (WHO) Gro Harlem Brundtland konkluderte med følgende da hun la fram rapporten i går.
-           ”Long-term progress will take time.
We need to look decades ahead, and make a commitment now, to the health of our current and future generations throughout the globe. The work we are embarked upon could lead to one of the largest positive shifts in population health ever undertaken.”
Heldigvis er i motsetning til sukkerprodusentene norske helsemyndigheter helt enige.

Les WHO rapporten på www.who.int/en/

e.com >online book
x;>onlin

For mye sukker

07. mars, 2006

morto

dritbra

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?