LOs sommerpatrulje melder om færre lovbrudd
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Mens det for 15 år siden ble avdekket lovbrudd ved halvparten av bedriftene LOs sommerpatrulje besøkte, er det samme tallet for 2010 redusert til 3 av 20 bedrifter.
Årets sommerpatrulje er den 25. og LO har gjennomført patruljen i alle fylker i ukene 25, 26 og 27. I løpet av disse ukene ble over 5 000 bedrifter besøkt og 191 bedrifter (16,2 prosent) er meldt til Arbeidstilsynet for brudd på Arbeidsmiljøloven. Den gode trenden fortsetter derfor med en nedgang på nesten 2 prosent fra 2009.
- Dette er helt klart en positiv utvikling. For 15 år siden avdekket LOs sommerpatrulje lovbrudd ved halvparten av bedriftene vi var innom. Nå ser vi lovbrudd ved bare tre av 20 bedrifter. Det er et tegn på at arbeidslivet blir bedre for ungdom i sommerjobb, sier Robert Hansen, ungdomsrådgiver i LO.
Han understreker likevel at ett lovbrudd mot arbeidstakere er ett lovbrudd for mye. - Vi er glade for at bruddprosenten har gått ned, men også i år har vi fått bekreftet at Sommerpatruljen gjør en viktig jobb i sommermånedene.
Arbeidskontrakten mangler
Selv om sommerpatruljen avdekker alt fra svart arbeid til sosial dumping, er det mangel på arbeidskontrakt som oftest dukker opp.
- Når man går ut i jobb er det viktig å ha en skriftlig arbeidskontrakt, og det er urovekkende at så mange mangler dette, sier Robert Hansen. En skriftlig arbeidskontrakt er med på å skape et regulert arbeidsliv, der man har det svart på hvitt blant annet hvor mye man skal jobbe og hvor mye man skal tjene. Dette gjør hverdagen mer forutsigbar for både arbeidstaker og arbeidsgiver. Hansen er bekymret for at ungdom har enda vanskeligere for å få gjennomslag om arbeidskontrakten ikke er på plass:
- Dersom ingenting er avtalt skriftlig er det lettere å bli utnyttet i arbeidslivet. I tilfeller der ord står mot ord er det vanskeligere å bevise noe, og det er vanskeligere å slå i bordet med det som tidligere er avtalt. Men alle har krav på kontrakt, og dersom dette mangler er det et faktisk lovbrudd. Når sakene blir for alvorlige melder vi dem til Arbeidstilsynet.
Sommerpatruljens informasjonstjeneste
Alle som har spørsmål knyttet til rettigheter i arbeidslivet kan kontakte Sommerpatruljens informasjonstjeneste på telefon 8 100 1999, e-post sommerpatruljen@lo.no, eller ved å sende en sms: SP til 2030. Tjenesten er åpen fram til 13. august 2010.
For kontaktpersoner i fylkene, kontakt Sommerpatruljens informasjonstjeneste.
[Les pressemelding fra LO]
(3.8 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|