Overvåking på arbeidsplassen
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
En ny Fafo-rapport ser på utbredelsen av overvåking på norske arbeidsplasser og hvilke konsekvenser dette har for arbeidsmiljøet. Rapporten prøver å se på arbeidstakerens reaksjon på overvåking ved sin arbeidsplass.
På oppdrag fra LO har Fafo intervjuet over 6 000 arbeidstakere gjennom en nettbasert undersøkelse. Hensikten har vært å se på hvilke konsekvenser den økende bruken av overvåking i arbeidslivet har for ansattes arbeidsmiljø.
Kameraovervåking
Det går klart frem at flertallet av deltakerne aksepterer kameraovervåking på offentlige plasser, som banker, butikker, eller i taxier, busser og tog. Samtidig sier de aller fleste at de ikke ønsker kameraovervåking på arbeidsplassen.
Halvparten mener samtidig at den teknologiske utviklingen fører til at man som arbeidstaker vil oppleve økt overvåking. Arbeidsgiver vil med nye teknologiske verktøy kunne kontrollere arbeidstaker i større grad.
En stor andel sier seg nøytrale ved spørsmål om overvåking bidrar til økt sikkerhet ved arbeidsplassen. Flertallet av de som sier at sikkerheten har økt på grunn av kameraovervåking, jobber selv under kameraovervåking.
Overvåking i Norge
64 prosent sier i undersøkelsen at det brukes en eller flere former for overvåking på deres arbeidsplass. Elektronisk adgangskontroll (31%) er den mest vanlige kontrollmetoden, fulgt av systemer som måler tidsbruk og produktivitet (22%), overvåking av internettbruk (20%) og telefonbruk (16%).
Effekt på arbeidsplassen
Majoriteten av deltakerne ser på overvåking som nødvendig for å øke sikkerheten på arbeidsplassen. 2 av 3 sier at kameraovervåking av deres arbeid er en ekstra kilde for sikkerhet.
Samtidig mener mellom 20 og 30 prosent at den nye teknologien med overvåking av e-post og internettbruk er problematisk. Disse tiltakene reduserer tillitten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, ettersom slike systemer kan gi arbeidsgiver tilgang til å overvåke den ansatte i deres fritid.
2 av 10 sier at kontroll av produktivitet skaper stress ved at man alltid må yte. 2 av 10 sier også at slike kontroller reduserer arbeidsdagens fleksibilitet.
[Les hele rapporten hos Fafo.no]
(31.8 2010)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|