Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Rasjonalisering krever godt arbeidsmiljø
Del artikkelen med venner og kolleger

Ledere som iverksetter prosesser for rasjonalisering og effektivisering må ta hensyn til arbeidsmiljøet. Det er nødvendig for å skape en bærekraftig arbeidsplass konkluderer en skandinavisk litteraturstudie.

Litteraturstudien vurderer hvilke faktorer en arbeidsplass som påvirker gjennomføringen av en rasjonaliseringsprosess. Både fysiske og psykiske arbeidsmiljøfaktorer er viktige.

Flere arbeidsmiljøfaktorer er avgjørende

Uten et forebyggende fokus på arbeidsmiljø vil rasjonalisering i de fleste tilfeller føre til negative effekter for medarbeiderne. Dette kan være økt stress, økt tidspress og for høye jobbkrav, som igjen kan føre til dårligere psykisk og fysisk helse gjennom nervøsitet, utmattelse og depresjon eller fysiske muskel- og skjelettlidelser med smerter i nakke, skulder og/eller rygg.

Ved å priortiere følgende arbeidsmiljøfaktorer, kan disse negative effektene reduseres:

  • Aktiv medarbeiderdeltakelse under prosessen.
  • En lederstil med omtanke og omsorg.
  • Tilstrekkelig informasjon til medarbeiderne om prosessen og forventede resultater.
  • Skape forutsetninger for organisatorisk og sosial støtte på arbeidsplassen, samt rettferdige prosedyrer - herunder en rettferdig behandling av medarbeiderne.
  • Skape balanse mellom på den ene siden selvledelse, bemyndigelse, læring og på den andre siden standardisering, dokumentasjonskrav, evalueringer m.m..

Lite effekt av andre faktorer

Mens noen arbeidsmiljøfaktorer har en positiv effekt, finner forskerne også at noen tilpasninger ikke gir noen vesentlig effekt. Spesielt trekker de frem at fysisk trening, stresshåndtering og ergonomiske forbedringer av stoler, border, tastatur eller annet verktøy viser lite effekt på medarbeidernes helse. Dette er typiske tiltak som blir iverksatt etter at problemene er oppstått og nesten alltid er rettet kun mot den enkelte medarbeider.

Litteraturstudien er gjennomført av to forskere fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelig Universitet (NTNU) og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø/Gøteborg Universitet.

[Les mer på nettsidene til Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø]


Legg til kommentar

04. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?