Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Pensjonsreform i Danmark
Del artikkelen med venner og kolleger

Som en del av en ny velferdsreform i Danmark, ønsker den danske regjeringen å øke pensjonsalderen fra 65 til 67 år. Reformen foreslås også innført fem år enn tidligere antatt.

- Vi kan ikke låne oss til velferd, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen da han presenterte forslagene i København.

I følge Rasmussen vil det gå på bekostning av andre velferdsgoder dersom Danmark ikke raskt setter i verk en velferdsreform. Pensjonsalderen i Danmark er 65 år, men mange dansker benytter seg av muligheten for å gå av med pensjon tidlig etter fylte 60 år. Ordningen som koster Danmark over 18 milliarder kroner i året, vil i følge Rasmussen dekke 240 000 skoleplasser eller 3 store hoteller.

Levealdersjustering

Den stadig økende levealderen gjør at danskene også skal arbeide lengre. Dette er nødvendig for å kunne motvirke frafallet i arbeidsstyrken ettersom stadig flere blir eldre. I forslaget fra Regjeringen vil pensjonsalderen også justeres i takt med levealderen.

Allerede i 2006 var det flertall i Folketinget for å øke pensjonsalderen. Dette skulle ikke skje før 2027, men er nå fremskyndet til 2022.

Møter motstand

Rasmussen setter dermed agendaen for det kommende folketingsvalget i Danmark. Innen november 2011 må valget holdes.

Sosialdemokratene har gått til angrep på det de mener er et dårlig skjult usosialt kutt i velferden. I følge Morten Bødskov, finansordfører for Sosialdemokratene vil 470 000 dansker oppleve en degradering av sin pensjon som følge av forslagene.

Følger europeisk trend

Mange europeiske land har den siste tiden sett på pensjonssystemet for å få kontroll på økte velferdsutgifter. I Hellas og Frankrike har forslagene blitt møtt av store protester, mens den norske pensjonsreformen har blitt tatt bedre i mot.

[Besøk den danske regjeringens hjemmesider]


Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?