Mange tror de vil bli ufør
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
7 prosent av de som i dag er i arbeid tror de blir uføre i løpet av fem år, viser en studie gjort av AFI. YS-leder Tore Eugen Kvalheim er skremt og kaller tallene en tikkende bombe.
Seniorforsker Sigtona Halrynjo ved AFI har sett på årsaker utover alderspensjon og utdanning til at arbeidstakere er på vei ut av arbeidslivet. Studien bygger på YS Arbeidslivsbarometer og er basert på 2 675 norske arbeidstakere.
– Hvis disse tallene slår til, er det en tikkende bombe, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Dagens Næringsliv.
Usikre på egen helse
Av årsakene er det spesielt uførhet mange tror vil være grunnen til at de står utenfor arbeidslivet om fem år. Hele 7 prosent tror dette vil føre til at de ikke deltar i arbeidslivet. Studien viser at arbeidstakere som tror dette er mye mer bekymret for egen helse enn andre og har i langt større grad vært langtidssykemeldte.
I tillegg jobber de mer deltid og er også noe mer bekymret for å miste jobben. Og de tror det vil være nokså vanskelig å finne en ny jobb som er like bra som den de har nå.
Økt tilrettelegging - liten effekt?
Arbeidstakerne som frykter uførhet jobber i overveiende grad på en arbeidsplass med IA-avtale. Økt tilrettelegging på arbeidsplassen var et sentralt tema da regjeringen og partene i arbeidslivet i fjor skrev under på en ny IA-avtale. Formålet er å bidra til at personer med nedsatt funksjonsevne lettere skal kunne være i jobb. AFIs undersøkelse viser at dette har liten effekt.
– Overfor den gruppen som er nærmest til å falle ut av arbeidslivet, ser tilrettelegging ikke ut til å ha særlig effekt. De selv tror i hvert fall ikke på det, sier daglig leder Arild Steen ved AFI.
Det gjenstår imidlertid å se om arbeidstakere som sier at de er på vei ut, faktisk kommer til å gå ut av arbeidslivet.
[Les pressemelding fra AFI]
(7.2 2011)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|