Et grenseløst arbeidsliv
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Hver tredje arbeidstaker i Norge blir ukentlig kontaktet utenom arbeidstid av jobben. Grensene mellom arbeid og fritid blir stadig mindre og stadige avbrytelser i fritiden kan være skadelig.
9 170 nordmenn var med i arbeidsmiljøundersøkelsen til SSB i 2009, og nå har forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) Asbjørn Grinsmo på oppdrag fra Arbeidsliv i Norden sett nærmere på undersøkelsen. Rapporten viser at 31,9 prosent av de spurte blir kontaktet hver dag, flere ganger i uken, eller minst en gang per uke av jobben utenom arbeidstid. Færre enn halvparten blir sjelden eller aldri kontaktet.
Økt fleksibilitet
Med teknologiske hjelpemidler som bærbar pc og smarte mobiltelefoner er det mange som er blitt mindre avhengig av en fast kontorpult. Jobben kan gjøres når og hvor som helst, og denne fleksibiliteten gjør det vanskeligere å legge arbeidet helt fra seg, selv i fritiden.
Grinsmo ser at utviklingen går mot et mer fleksibelt arbeidsliv der den enkelte vil få mer ansvar for å levere det du skal, men også stå på når det er behov. Han understreker dette med at mange arbeidskontrakter i dag skrives uten å detaljere hvordan eller når arbeidstiden skal benyttes.
- Det forventes at du skal lede deg selv. Du skal finne løsningen på en arbeidsoppgave. Når og hvordan du gjør det, er ikke lenger så viktig, bare du leverer det du skal til rett tid, sier Grimsmo til Aftenposten.no.
Skadelig
De stadige forstyrrelsene utenom arbeidstid kan imidlertid være skadelige. Spesielt gjelder dette for arbeidstakere i posisjoner med mye stress, da disse normalt vil bruke lengre tid på å komme i fritidsmodus.
- Det har vist seg at restitusjon og mulighet til å komme til hektene igjen, er viktig for å forhindre stressplager. Jo mer stressende jobb man har, jo lenger tid trenger man til å omstille seg til fritidsmodus, sier Grimsmo.
- Hvis man blir avbrutt med jobbspørsmål i fritiden, er man raskt i jobbmodus igjen, men ofte bruker man lang tid på å finne tilbake til hvilemodus.
[Les mer hos Arbeidsliv i Norden]
[Se tallene hos Arbeidsliv i Norden]
[Les intervju med Grinsmo hos Aftenposten.no]
(10.2 2011)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|