Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Likestilling i Norden
Del artikkelen med venner og kolleger

De siste 30 årene har Norge vært en foregangsnasjon i arbeidet for likestilling i offentlige maktposisjoner. Nå viser imidlertid en oversikt i nettmagasinet "Arbeidsliv i Norden" at Finland har overtatt lederrollen i Norden, og at Norge er helt sist.

Norge var det første landet i Norden med kvinnelig statsminister (Gro Harlem Brundtland, 1981), kvinnelig LO-leder (Gerd Liv Valla, 2001) og kvinnelig politidirektør (Ingelin Killengren, 1994). Disse stillingene er blant maktposisjonene som oppsummeres i oversikten over likestilling i Norden. Posisjonene gir forskjellig poeng avhengig av hvor viktige de er i samfunnet. Mens statsministerposisjonen gir 5 poeng, gir en kvinnelig finansminister 3 poeng og en kvinnelig forsvarsminister 1 poeng.

Det er flere sentrale posisjoner som aldri har vært besatt av en kvinne i Norge. For eksempel har det aldri vært en kvinnelig utenriksminister eller en kvinnelig sentralbankssjef.

Stadig mer likestilt

De andre nordiske landene har de seneste årene gått forbi Norge i likestilling i maktposisjoner. Finnene fikk stor oppmerksomhet da daværende statsminister Matti Vanhanen opprettet verdens mest kvinnedominerte regjering med 12 av 20 posisjoner besatt av kvinner. Men, også i denne regjeringen var det menn i de viktigste posisjoner, som finans-, nærings- og utenriksminister.

Totalt er det fordelt 40 poeng på de mest sentrale stillingene i et samfunn. For de 5 landene (Norge, Island, Finland, Danmark og Sverige) betyr det at det er mulig å oppnå totalt 200 poeng, og likestilling vil derfor være oppnådd dersom kvinnene får halvparten av disse poengene, det vil si 100 poeng. Siden 1970 har andelen økt jevnt fra rundt 5 poeng til dagens topp på 58 poeng.

Likestilling langt fremme i Norden

I internasjonale sammenligninger kommer de nordiske landene alltid høyt opp når man sammenligner med likestilling i resten av verden. Island, Norge, Sverige og Finland innehar de fire første plassene i World Economic Forum sin likestillingsrapport i de fem årene denne har eksistert. Danmark må i tillegg se seg slått av New Zealand og Irland på sin syvende plass.

[Les artikkel hos Arbeidsliv i Norden]


Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?