Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Dyre sykedager
Del artikkelen med venner og kolleger

Siden 2000 har kostnaden av en ukes sykefravær økt med mer enn 50 prosent til 13 000 kroner. Det viser tall fra en undersøkelse gjort av SINTEF på oppdrag for NHO.

Undersøkelsen er gjort blant 150 av NHO sine medlemsbedrifter, og inkluderer tap i lønn og produksjon. Mens kostnaden i 2000 var på 8 500 kroner, er dette nå steget med 53 prosent til 13 000 kroner pr uke. I samme periode har økningen i lønn vært på 55,7 prosent.

Usikkerhet i beregning

SINTEF understreker at det er usikkerhet i beregningene, spesielt i beregning av produksjonstap, da det er avhengig av lederes beregninger og antakelser.

– Erfaring fra slike undersøkelser tilsier at noen ledere kan undervurdere mulighetene for å redusere produksjonstapet. Den anslåtte gjennomsnittkostnaden er derfor trolig noe høyere enn det reelle gjennomsnittet. Men slik vil det alltid være når dette skal måles.13 000 kroner for fem dagers sykefravær er det nærmeste vi kommer når de rene bedriftsøkonomiske kostnadene ved sykefravær skal beregnes, sier prosjektleder Karl-Gerhard Hem, samfunnsøkonom og forsker i helseavdelingen hos SINTEF Teknologi og samfunn.

Han advarer om å ta inn kortsiktig produksjonstap ved at kollegaer arbeider ekstra, ettersom dette kan føre til nye sykemeldinger.

Trengte en oppdatering

Med over 10 år siden sist undersøkelse om kostnader ved sykefravær, var det nødvendig med en oppdatering av estimatene for å kunne gi gode beregninger av besparelser ved reduksjon i sykefraværet. Dermed vil man få et mer nøyaktig anslag på besparelser av tiltak som skal redusere fraværet.

– Tallet er brukt blant annet til å synliggjøre den økonomiske gevinsten ved å redusere sykefravær i virksomheter. Men i og med at den forrige undersøkelsen nå er elleve år gammel, har det vært stor interesse for å få oppdaterte tall, sier Hem. 

[Les pressemelding fra SINTEF]


Legg til kommentar

01. mars, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?