Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Jobbintervjuet avgjørende for innvandrere
Del artikkelen med venner og kolleger

Mange synes jobbintervjuet er en nervøs og stressende situasjon der mange spørsmål skal besvares på en god måte. Nå viser forskning gjort ved Universitetet i Bergen at innvandrere er avhengig av å forstå de norske kodene for å lykkes i et jobbintervju.

– Studien viser at det er utfordringer både for ledere og søkere i intervjusituasjonen. Vi ser at innvandrere trenger hjelp til å lære hvordan de skal møte det norske arbeidslivet. Samtidig behøver en del ledere økt kunnskap om intervjusituasjoner med innvandrere, sier rådgiver Lise Klette i NAV FARVE. 

Mange innvandrere kan være uforberedt på hvordan intervjuene foregår i norsk sammenheng og hva norske ledere legger vekt på når de vurderer søkere. På hvilke områder er det misforhold, og hvor stor vekt legger ledere på om søkere med innvandrerbakgrunn fremstår som vestlig orientert, er aktuelle spørsmål.

Ønsker integrering

Generelt har ledere en positiv holdning til å ansette innvandrere og er ikke opptatt av etnisitet. Spesielt er de positive i perioder da presset i arbeidsmarkedet er stort eller dersom man har ekstra behov for internasjonal kompetanse.

Men, det er viktig at personen forstår de norske kodene og er godt integrert. I tillegg legger lederne vekt på hvordan jobbsøkerne presenterer seg. ”Feil” selvpresentasjon kan føre til at godt kvalifiserte søkere ikke får jobben. Kandidater som var opptatt av å leve mest mulig i tråd med sin opprinnelige kultur ble vurdert minst fordelaktig. 

FARVE-prosjekt

Rapporten  "Med døren på gløtt: Jobbintervjuet som arena for kompetansevurdering i flerkulturelle samfunn."  er utarbeidet ved Universitetet i Bergen. Forskningen er finansiert av FARVE (forsøksmidler arbeid og velferd).

Arbeidet har bestått av to deler: et intervjustudium og to eksperimentelle studier. Intervjustudiet har vært gjennomført i tre innvandrergrupper med ulik botid, kultur og årsak til innvandring.

[Les pressemelding fra NAV]


Legg til kommentar

15. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?