Unge menn utsatt
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I følge Arbeidstilsynet er det spesielt unge menn som er utsatt for arbeidsulykker. Bygg- og anlegg er bransjen med høyest risiko, og Arbeidstilsynet inviterer til konferanse med fokus på unge arbeidstakere i bransjen.
3 prosent av de spurte i Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) gjennomført av SSB i 2007 svarer at de i løpet av det siste året hadde blitt skadet som følge av en arbeidsulykke. Det tilsvarer vel 79 000 personer.
Noen yrker er mer utsatt enn andre, og spesielt utsatt er tømrere og anleggsarbeidere, der risikoen for en arbeidsskade i løpet av et år ligger på 10 prosent. For menn mellom 15 og 24 år er risikoen spesielt stor, og sammenlignet med en mann på 45 år er den dobbelt så stor.
Rett start for unge arbeidstakere
I prosjektet "Rett start for unge arbeidstakere" har man som mål å øke arbeidsmiljøkunnskapen hos unge arbeidstakere. Prosjektleder Jon Helge Vaeng prioriterer tiltak rettet mot skoleverket, blant annet gjennom å ha fokus på HMS-opplæring og på holdningsskapende arbeid. Tallene fra AKU gir ham nå nye muligheter til å intensivere arbeidet.
- Det er naturlig å bruke denne forskningen til å spisse tilsynene. Man må jobbe for å finne ut hva slags tiltak som vil ha størst effekt, og kanskje initiere ny forskning, sier Vaeng.
Arbeidstilsynet hadde i mai aksjoner med tilsyn i hele landet der de unges arbeidsplasser ble undersøkt. Fornøyelsesparker og fastfoodkjeder var blant de prioriterte bransjene.
Konferanser og tilsyn på trappene
Arbeidstilsynet og Fondet for regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen inviterer til konferanser om unge arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen. De holdes i Trømsø onsdag 15. juni og i Oslo 16. juni. På konferansene vil det bli presentert forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om unge arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen. I tillegg vil personer med praktisk erfaring innen bygge- og anleggsvirksomhet fortelle om sine erfaringer. Konferansene er gratis.
[Les mer om konferansen her]
[Les pressemelding fra Arbeidstilsynet]
(10.6 2011)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|