Dansk arbeidsmiljø i endring
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Danske forskere har sett på utviklingen i arbeidsmiljøet på danske arbeidsplasser fra 2005 til 2010. De finner flere markante endringer, og ikke alle er positive.
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark har fått svar fra 10 600 arbeidstakere mellom 18 og 59 år. Undersøkelsen ser på deres helse og det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet. Tilsvarende undersøkelse ble gjort i 2005, og man kan nå se flere tydelige endringer i danske arbeidstakeres arbeidsmiljø.
Arbeidsmiljø i endring
Resultatene i undersøkelsen viser at det er både positive og negative endringer i arbeidsmiljøet siden 2005. Betydelig færre opplever at de er utsatt for fysiske krav i minst en fjerdedel av arbeidstiden. Dette kan være bære- og løftearbeid, vridning og bøyninger av ryggen mange ganger i timen, arbeid med ryggen kraftig foroverbøyd eller med skyv og trekk. I tillegg føler færre at et krav om å arbeidet meget hurtig, og den ukentlige arbeidstiden har gått ned.
Generelt opplever også mange mer støtte fra sine kolleger og den nærmeste lederen i 2010 sammenlignet med i 2005. Flere opplever derimot at meningen med arbeidet er redusert og at de følelsesmessige kravene i arbeidet er steget.
Flere rapporterer mobbing
Blant de mest alvorlige negative endringene er opplevelsen av situasjoner der man er utsatt for mobbing, vold og trusler om vold. Det er spesielt kvinner som erfarer dette, noe som kan ha en sammenheng med at mobbing oftest forekommer i jobbgrupper der man arbeider med mennesker. Dette er typisk yrker som hjemmepleie, hjemmehjelp, omsorgsmedarbeidere, samt pedagoger og pedagogmedhjelpere. Lærere i grunnskolen og på videregående er de yrkene som oftest er vitne til mobbing på arbeidet. Mobbing og trusler om vold oppleves også oftere blant unge arbeidstakere mellom 18 og 24 år.
Mer støy på arbeidsplassen
Flere opplever støy på arbeidsplassen i 2010 enn i 2005. Dette gjelder både med tanke på støy der man må rope for å kunne kommunisere, og støy på arbeidsplassen som gjør det vanskelig å konsentrere seg om arbeidsoppgavene.
Flere menn enn kvinner rapporterer at de er utsatt for høy støy. Slaktere, ufaglærte metallarbeidere, mekanikere, maskin- og metallmontører og blikkenslagere er typiske yrker som er utsatt for høy støy.
Samtidig opplever nesten halvparten av alle kvinner at de er utsatt for forstyrrende støy på sin arbeidsplass. Dette gjelder typisk i yrker som lærer i grunnskolen og sykepleiersker, beregnere, produksjonsplanleggere, speditører, men også blant ufaglærte metallarbeidere i industrien der man rapporterer om forstyrrende støy i en fjerdedel eller mer av arbeidsdtiden.
Flere er også utsatt for rengjørings- og desinfeksjonsmidler i 2010 enn i 2005. Dette gjelder spesielt ansatte innen helse-, pleie- og omsorgssektoren.
[Les mer i pressemelding fra NFA]
(14.6 2011)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|