Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Økning i sykefraværet
Del artikkelen med venner og kolleger

Sykefraværet steg fra 7,0 til 7,3 prosent sammenlignet med 1. kvartal i fjor. Selv om noe skyldes en normal influensasesong, er ikke arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fornøyd.

Det totale sykefraværet var på 7,3 prosent i 1. kvartal 2011. Det egenmeldte sykefraværet er uendret med 1,2 prosent, mens det legemeldte økte fra 5,8 til 6,1 prosent.

– Svineinfluensaen rammet oss før jul 2009, slik at influensaepidemien var unnagjort før vinteren 2010. I år har vi derimot hatt en vanlig influensavinter, forklarer Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad, og forteller at omkring 30 prosent av økningen skyldes luftveissykdommer.

– Dette er ikke godt nok. Utviklingen underbygger behovet for de lovendringene som settes i verk fra 1. juli. I tråd med IA-avtalen blir det nå stilt krav om tettere og tidligere oppfølging av de sykmeldte, sier statsråd Hanne Bjurstrøm.

Lovendring 1. juli

1. juli kommer de nye reglene om oppfølging av sykmeldte. Det blir endringer både for den som er syk, for arbeidsgivere og for legene. Kravene om tidligere og tettere oppfølging skjerpes. Det gjør også reaksjonene overfor de som ikke følger opp sitt ansvar i sykefraværsarbeidet.

– Målet med lovendringen er å skape tettere kontakt med arbeidsplassen når du er sykemeldt, fordi vi vet at tidlig og god oppfølging er avgjørende for at syke kommer raskere tilbake i jobb etter sykdom, sier Hanne Bjurstrøm.

Stabilt over tid

Ser vi på sykefraværsutviklingen de siste årene, har fraværet vært relativt stabilt. Siden 2005 har det legemeldte sykefraværet ligget på circa 6 prosent, med unntak av 3. kvartal 2009 og 2. kvartal 2010.

I 3. kvartal 2009 var det legemeldte sykefraværet det høyeste på fem år (6,9 prosent). Økningen skyldtes hovedsakelig svineinfluensa og mange langvarige sykefravær. I 2. kvartal 2010 hadde sykefraværet sunket til det laveste nivået på fem år (5,5 prosent).

– Den kraftige nedgangen kan ha sammenheng med at det høye sykefraværet fikk mye oppmerksomhet både hos politikere og i pressen. Vi har tidligere sett at oppmerksomhet i seg selv kan ha gunstig effekt på sykefraværsutviklingen, sier Lystad.

Lystad understreker imidlertid at mange virksomheter har klart å redusere sykefraværet, noe som beviser mulighetene med et godt arbeid på arbeidsplassen.

Kvinner og offentlig sektor øker mest

Offentlig sektor har den høyeste veksten i det legemeldte sykefraværet. "Offentlig administrasjon" økte mest, med 11,5 prosent. "Helse og sosiale tjenester" økte med 9,3 prosent. Det er også den næringen med høyest sykefravær (8,6 prosent).

"Overnattings- og serveringsvirksomhet" har hatt en nedgang i sykefraværet på 4,2 prosent.

Sykefraværet har økt mest for kvinner, med 7,9 prosent. Oppgangen var størst i aldersgruppen 40-59 år. Menn har en relativt beskjeden vekst på 2,6 prosent.

– Dette er normale svingninger. Variasjoner kan forekomme fra ett år til et annet uten at det finnes noen entydig forklaring, sier Joakim Lystad.

Kilde: NAV.no og SSB.no
[Les pressemelding fra AD]


Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?