Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


10 hindringer i et nordisk arbeidsliv
Del artikkelen med venner og kolleger

Det finnes en rekke utfordringer for arbeidstakere som arbeider på tvers av landegrensene i Norden. Pensjon, sykepenger, arbeidsledighetstrygd og attføring er blant rettighetene som kan være vanskeligere å oppnå.

Nettmagasinet Arbeidsliv i Norden har sammen med Gränshinderforum satt opp en liste over de 10 største hindringene for et felles arbeidsmarked i Norden. Disse hindringene har til felles at de rammer flere tusentalls arbeidstakere som i dag arbeider på tvers av landegrensene.

Dårligere sosiale rettigheter

For å kunne førtidspensjonere seg i et annet land vil man få lavere pensjon dersom man ikke oppfyller vilkårene i begge landene. Dette er svært vanskelig da man må jobbe en stor andel av arbeidskarrieren i et land for å opparbeide disse rettighetene. Dette fører til at pensjonsutbetalingene blir betydelig lavere.

Deltidssykemeldte i et land kan ikke ta deltidsarbeid i et annet land uten å miste sine sykepenger. Dette som en følge av at arbeid i et annet land medfører at man bytter sosialforsikringsland.

Arbeidstakere som arbeider i Norge, men som har en partner som ikke bor eller arbeider i Norge, har ikke krav på pappaperm ved fødsel eller foreldreledighet med barn. Denne rettigheten er avledet fra morens rett.

Dersom man før eller under foreldrepermisjon tar seg jobb i et annet land, vil permisjonen reduseres til grunnbeløpet, ettersom man ikke har opparbeidet seg rettigheter i dette landet.

Arbeidsmarkedet

Arbeidstakere som bor i grenseområdet har ikke mulighet til å benytte seg av arbeidsmarkedet på den andre siden for å få arbeidspraksis.

Ved arbeidsledighet risikerer arbeidstakere i et annet land å ikke få arbeidsledighetstrygd dersom de ikke registrerer seg som arbeidsledig fra første dag. I Sverige krever man et uavbrutt medlemskap det siste året for å få erstatning ved arbeidsledighet. Gränsforum mener dette burde reduseres til 8 uker.

Svensker som bor i Sverige og arbeider i Norge, får problemer dersom de blir skadet og må over på attføring. Dette fordi norske myndigheter ikke vil fylle ut blankett E301 som kreves i den svenske a-kassen.

[Les mer hos Arbeidsliv i Norden]


Legg til kommentar

28. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?