10 hindringer i et nordisk arbeidsliv
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Det finnes en rekke utfordringer for arbeidstakere som arbeider på tvers av landegrensene i Norden. Pensjon, sykepenger, arbeidsledighetstrygd og attføring er blant rettighetene som kan være vanskeligere å oppnå.
Nettmagasinet Arbeidsliv i Norden har sammen med Gränshinderforum satt opp en liste over de 10 største hindringene for et felles arbeidsmarked i Norden. Disse hindringene har til felles at de rammer flere tusentalls arbeidstakere som i dag arbeider på tvers av landegrensene.
Dårligere sosiale rettigheter
For å kunne førtidspensjonere seg i et annet land vil man få lavere pensjon dersom man ikke oppfyller vilkårene i begge landene. Dette er svært vanskelig da man må jobbe en stor andel av arbeidskarrieren i et land for å opparbeide disse rettighetene. Dette fører til at pensjonsutbetalingene blir betydelig lavere.
Deltidssykemeldte i et land kan ikke ta deltidsarbeid i et annet land uten å miste sine sykepenger. Dette som en følge av at arbeid i et annet land medfører at man bytter sosialforsikringsland.
Arbeidstakere som arbeider i Norge, men som har en partner som ikke bor eller arbeider i Norge, har ikke krav på pappaperm ved fødsel eller foreldreledighet med barn. Denne rettigheten er avledet fra morens rett.
Dersom man før eller under foreldrepermisjon tar seg jobb i et annet land, vil permisjonen reduseres til grunnbeløpet, ettersom man ikke har opparbeidet seg rettigheter i dette landet.
Arbeidsmarkedet
Arbeidstakere som bor i grenseområdet har ikke mulighet til å benytte seg av arbeidsmarkedet på den andre siden for å få arbeidspraksis.
Ved arbeidsledighet risikerer arbeidstakere i et annet land å ikke få arbeidsledighetstrygd dersom de ikke registrerer seg som arbeidsledig fra første dag. I Sverige krever man et uavbrutt medlemskap det siste året for å få erstatning ved arbeidsledighet. Gränsforum mener dette burde reduseres til 8 uker.
Svensker som bor i Sverige og arbeider i Norge, får problemer dersom de blir skadet og må over på attføring. Dette fordi norske myndigheter ikke vil fylle ut blankett E301 som kreves i den svenske a-kassen.
[Les mer hos Arbeidsliv i Norden]
(2.8 2011)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|