Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ungdomsledigheten i Norden må endres
Del artikkelen med venner og kolleger

Unge som dropper ut av utdanningsløpet og blir stående uten studiekompetanse og utenfor arbeidslivet, får med ett en stor utfordring. Under seminaret i Finland 26. og 27.mai diskuterte nordiske eksperter metoder for å inkludere unge i nettopp jobb og utdanning.

De nordiske landene sliter nemlig med de samme utfordringene.
 
- Hvordan skal de unge som står utenfor arbeidsliv og studier få den kunnskapen og kompetansen som arbeidslivet krever? Hvordan motivere arbeidsgiverne til å rekruttere unge? Rekker resursene som er avsatt?, oppsummerte Erik Häggman fra Närings-, trafik och miljösentralen i regionen Egentliga Finland, fremtidens utfordringer overfor arbeidslivinorden.no.

Tiltak for å fange opp frafalne

Hele 1 av 3 unge dropper ut av videregående opplæring, og mange mister også kontakt med hjelpeapparatet som står rundt. Ofte kan man se sammenheng mellom utdanning og jobb, og derfor vil innsatsen for å fange opp de som står utenfor nå trappes opp.
 
En rekke tiltak ble fremmet under seminaret, og fellesbudskapet var:
 
* Alle skal være med og ikke stå utenfor utdanning og arbeid.
* At inngangsporten blir mer fleksibel.
* At alle må få mulighet til en ny sjanse og at det må bli enklere å få tilgang til service og støtte.
* Behov for sektorovergripende samarbeid.
* Behov for livslang veiledning fra grunnskolen og fremover, særlig i tilknytning til overgangsfaser.
* Behov for mer fleksibilitet i grunnutdanningen, et ekstra skoleår for dem som behøver det, og tiltak som yrkesstart og ungdomsverksteder som kan hjelpe de unge med å ta et valg
 
69 % fullfører
 
Frafall fra videregående skole er hovedutfordringen for alle landene.
 
- Svakheten ved den norske ungdomsgarantien er at den fanger opp for få, sa avdelingsdirektør Odd Wålengen i det norske arbeidsdepartementet og rettet fokus på frafallet i videregående utdanning.

I Norge har alle unge rett til videregående opplæring, en rettighet som må benyttes før fylte 25 år. Per i dag fullfører 69 % videregående opplæring. Frafallet er størst i yrkesfag, der kun 50 % fullfører, selv om det er et behov for flere med yrkesfaglig opplæring.

- Som i andre nordiske land er det nær sammenheng mellom utdanning og sannsynligheten for å bli ledig. Det betyr at den viktigste innsatsen vi kan gjøre, er å få unge til å fullføre videregående skole, sa Wålengen videre.

- Gjennom ”Ny giv” er det satt i gang en storsatsing for å få flere til å fullføre videregående opplæring, som favner et partnerskap mellom Kunnskapsdepartementet, Arbeidsdepartementet og Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet, utdanningsdirektørene i fylkene og de 432 kommunene i landet, forteller prosjektleder Lennart Hartgen i Kunnskapsdepartementet.
 
t

Legg til kommentar

04. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?