Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


LOs gjennomgang av partiene
Del artikkelen med venner og kolleger

LO tar en kikk på de forskjellige partienes arbeidspolitikk i notatet ”Forskjeller som betyr noe”.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) har gjort et notat hvor de tar for seg arbeidspolitikk i de forskjellige norske partiene. Notatet har fått det fulle navnet ”Forskjeller som betyr noe – Vær obs på høyresidens arbeidsliv”.
 
Notatet diskuterer punktene:
* maktbalansen i samfunnet
* lønnsforskjellene øker med høyrepolitikk
* sosiale goder – skjulte trusler?
* kontroll over hverdagen og arbeidstida
* lettere å få sparken
 
LO drøfter ”de viktigste enkeltarenaene for arbeidslivet der de politiske forskjeller er betydelige”, som det heter i dokumentet.
 
Flere punkter spiller inn
 
Partienes forskjellige politikk i forhold til temaet arbeidsliv utgjør store svingninger i den enkelte nordmanns hverdag og fulle liv. Arbeidslivet tilsier hvordan du vil ha det mens du jobber og etter livets endte arbeidsperiode.
 
LOs skriv presiserer at arbeidsmarkedets utvikling også bestemmes av ytre verdier. Det er et ”resultat av en helhet der også andre mer generelle politikkområder har mye å si”, står det å lese videre.
 
En bedre økonomisk politikk og god familiepolitikk gir Norge flere i arbeid enn andre land og mer likestilling. Når lønnsforskjellene er mindre skriver det seg ikke bare fra lønnsforhandlingssystemet, men kan også ha sammenheng med pensjon og trygder som påvirker lønnsstrukturen mer indirekte.
 
Antall organiserte svinger i Norden
 
Til slutt i dokumentet er det også en redegjørelse for endret antall organiserte arbeidstakere i Norden. Her kommer Norge godt ut.
 
For perioden 2005-2008 hadde Norge en endring på 78 000 ekstra organiserte, mens det for perioden 2005-2009 var 80 000 flere organiserte arbeidstakere. For de øvrige landene Danmark, Finland og Sverige endte tallene i rødt.
 
Sverige kom dårligst ut med henholdsvis 131 000 og 193 000 færre organiserte arbeidstakere.
 

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?