Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Flere 55 pluss i jobb
Del artikkelen med venner og kolleger

Flere og flere eldre eller seniorer i alderen 55-66 år er allerede, eller ønsker seg inn i arbeidslivet. Hele 21000 seniorer ønsker dette i følge nye tall. - Det blir stadig færre som skal forsørge de eldre. Derfor er det beste vi kan gjøre å holde oss i arbeid. Da støtter vi våre barn, sier Åsmund Lunde ved Senter for Seniorpolitikk.

Spreke seniorer         
Det er ferske tall fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse for første kvartal i år som viser at flere i gruppen 55 pluss inntar arbeidsstyrken i forhold til første kvartal i fjor. Arbeidsstyrken inkluderer de som er i jobb og de som ikke har, men vil i jobb.

-           Andelen eldre som ønsker å jobbe er blitt større. Det er også en større andel som er i jobb, mens arbeidsledigheten er på samme nivå, sier seksjonssjef Helge Nome Næsheim i Statistisk sentralbyrå.

-           Vi håper selvsagt dette skyldes et økt fokus på seniorer i arbeidslivet. Deler av økningen skyldes at denne aldersgruppen øker. Men det er også et utslag av at eldre arbeidstakere vil jobbe. Mange tenker at eldre vil leve et slaraffenliv, spille golf og ha mer fritid, noe jeg tror er feil. De vil skape og yte. Arbeid er viktig for dem, sier direktør Åsmund Lunde ved Senter for Seniorpolitikk til Dagsavisen. Han mener flere også innser at å holde seg i arbeid, er et bidrag til barna.

-           Det blir stadig færre som skal forsørge de eldre. Derfor er det beste vi kan gjøre å holde oss i arbeid. Da støtter vi våre barn, påpeker han.

Primærnæringer, undervisning og finans
Tallene fra SSB viser altså en økning i yrkesaktiviteten blant 55-66-åringene. I yngre aldersgrupper er tendensen den motsatte. Primærnæring, undervisning og finans er de områdene i arbeidslivet som har flest arbeidstakere i gruppen 55-74 år.
-           Det blir stadig flere i de eldre aldersgruppene som er aktuelle for arbeidsmarkedet selv når det er kontrollert for aldersstigningen i befolkningen. Dette tyder på at mange godt voksne arbeidstakere ønsker å stå i jobb. Det finnes  dessuten mange eldre med kompetanse som er etterspurt i arbeidsmarkedet, ikke minst i helsesektoren, selv om behovet for arbeidskraft samlet sett  har gått ned, sier Næsheim i SSB.

Tallene nedenfor viser andelen 55-74 åringer som jobber i ulike bransjer første kvartal 2003:

  • Primærnæringene 29 prosent
  • Undervisning 27 prosent
  • Finans 24 prosent
  • Industri 19 prosent
  • Offentlig forvaltning 19 prosent
  • Transport 18 prosent
  • Helse- og sosial 17 prosent
  • Bygg og anlegg 14 prosent
  • Varehandel 14 prosent

Flere årsaker
I første kvartal i år var det 388.000 55-66-åringer i arbeidsstyrken mot 367.000 i første kvartal i fjor. Forsker Tove Midtsundstad tviler på at økningen i arbeidsvillige seniorer skyldes arbeidsgivere som satser mer på denne aldersgruppen.

-           Vi kan nok ikke si at arbeidsmarkedet er snudd for de eldre. Men det har vært mer oppmerksomhet rundt eldre arbeidstakere, og det kan ha hjulpet. Det har da også vært en økning i den forventede pensjoneringsalderen for personer over 50 år de siste årene. Det vil si at flere eldre velger arbeid framfor pensjon, sier Midtsundstad ved FAFO Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning til Dagsavisen. Hun trekker fram andre potensielle årsaker til økningen i arbeidsstyrken.

-           Det er flere mennesker i alderen 55-66 år i dag enn for ett år siden og flere velger å kombinere arbeid og pensjon enn tidligere. Samtidi


Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?