Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Flere analfabeter til Norge
Del artikkelen med venner og kolleger

Hver fjerde asylsøker som går inn Politiets Utlendingsenhet (PU) har manglende eller ingen utdanning.

VG Nett skriver at barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) har blitt varslet om at det kommer flere analfabeter til Norge.
 
Tallene slik de foreligger nå er dog ikke helt pålitelige, i og med at det ikke finnes noen systematisk registrering av hvor mange analfabeter som kommer til Norge som asylsøker. Avdelingsdirektør Bjørg Ilebekk ved Nasjonalt Fagorgan for Kompetansepolitikk (VOX) kommenterer.
 
- Men det er i hvert fall en oppfatning av at det er flere som mangler ganske mye skolegang og at det er flere analfabeter enn tidligere. Dette er en utfordring, sier Ilebekk til VG Nett.

Vil bruke digitale verktøy i undervisning

Hun opplyser deretter at rundt en fjerdedel av voksne innvandrere som skal ta norskutdannelse har manglende eller ingen utdannelse. Det foreligger i følge henne heller ikke dokumentasjon for hvorvidt asylsøkeren noensinne har gått på skole i hjemlandet.
 
- Innvandringen til Norge forandrer seg hele tiden. Det har de siste årene kommet flyktninger fra områder hvor det har vært krig i mange år og hvor skolesystemet kan ha brutt sammen. Dette er en utfordring. Derfor jobber nå VOX med å utvikle nye undervisningsmetoder for analfabetene, blant annet ved å ta i bruk digitale verktøy, fortsetter Ilebekk.
 
Utfordring med analfabeter
 
Barne, likestilling- og inkluderingsministeren erkjenner at det økende antallet analfabeter er en utfordring.
 
- Vi ser at vi de siste årene har tatt imot flyktninger fra land med helt ødelagte utdanningssystemer. Det betyr at det kommer flere som har lite eller ingen utdanning til Norge. Det er selvfølgelig en utfordring, men det er en utfordring som vi må løse og som vi jobber intenst for å løse, sier Audun Lysbakken.
 
Statistisk Sentralbyrå (SSB) kommenterer at kunnskapen om analfabetisme blant asylsøkere til Norge er minimal.
 
- Vi har ikke noen informasjon eller kunnskap om dette, sier Østby, som forklarer at man i forbindelse med folketellingen i 2011 spør innvandrere som bor i Norge om dette, sier seniorrådgiver Lars Østby ved SSB.
 

Legg til kommentar

23. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?