FN mener Norge er verdens beste land
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
FN har nettopp lagt fram en oppdatering av sin egen Human Development Index. Her topper Norge!
Norge kan feire ti år på toppen av listen over verdens beste land. Human Development Index, HD-indeksen, rangerer landene i verden ut fra en liste kriterier. Herunder følger forventet levealder, utdanningsnivå og brutto nasjonalprodukt per innbygger omregnet i kjøpekraft.
Norges sterkeste konkurrenter om plassen på toppen, er:
2. Australia
3. Nederland
4. USA
5. New Zealand
6. Canada
7. Irland
8. Liechtenstein
9. Tyskland
10. Sverige
- Kongo definitivt bedre enn Norge
På den andre siden av listen, finner vi Kongo på bunnen. Kongo er altså i følge FN verdens verste land å bo i.
- Det første som slår meg er at nå kommer journalistene til å slå opp at Norge er verdens beste land å bo i. For all del, det er definitivt mye bedre å bo i Norge enn i Kongo, men vi skal heller ikke overtolke disse målingene og drive selvforherligelse, sier økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, Jo Thori Lind, i en kommentar til e24.
Han mener det er fort gjort å overse usikkerheten knyttet til indeksens oppbygging.
- At Norge scorer ørlite bedre enn for eksempel Sverige behøver ikke bety at det er så mye bedre å bo i her enn der, mener han, selv om Norge altså går av med ”sammenlagtseieren” i konkurransen.
Danskene mer fornøyde enn nordmenn
Det kan dog virke som om danskene, av alle, er den mest fornøyde befolkningen. For i samme rapport som indeksen lanseres i, legges det frem en oversikt over de ulike befolkningers «generelle tilfredshet med livet».
Danskene ender alt i alt opp på en 16.plass sammenlagt på HD-indeksen, indeksen Norge vant. Men nordmenn ender på en skala fra 0 til 10 opp på 7,6 i ”generell tilfredshet med livet”, og tar tredjeplassen. Over oss ligger Canada med 7,7.
Så følger danskene med 7,8 i poengkolonnen.
Et annet punkt i forhold til tilfredsheten i landene, er at de har enda større svingninger enn dette. Venezuela og Sverige har begge 7,5 poeng, men ender på henholdsvis 75 og tiende plass på selve indeksen.
(2.11 2011)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|